(INTERVJU) Jasna Dominko Baloh: "Bili smo razvojno naravnani in trmasti"

Direktorica Dobe ob tridesetletnici prve zasebne izobraževalne ustanove pri nas s študenti iz 46 držav, z več kot sto programi v štirih jezikih: "Trudimo se, da v slovenski prostor vnašamo novosti. Naša prednost je, da smo majhni, fleksibilni in inovativni."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasna Dominko Baloh: "Prav zdaj pogrešam v javnosti znanstvenike pedagoge, ki so se zaprli v svoje kabinete v času tektonskih premikov v pedagogiki o uporabi in vlogi informacijske tehnologije v izobraževanju."
Foto Tatjana

Doba je bila ustanovljena leta 1990 kot prva zasebna izobraževalna ustanova pri nas, še pred osamosvojitvijo Slovenije. Ste se ob ustanavljanju spoprijemali z mnogimi pastmi, težavami?
"Da, bili smo prvi, ob ustanovitvi ni bilo nobenih težav. Dobo sem ustanovila 22. maja pred tremi desetletji kot zasebno izobraževalno organizacijo. Spomladi 1990. je bil sprejet zakon, ki je sploh omogočal ustanovitev zasebnih organizacij za izobraževanje. Majhne slovesnosti ob otvoritvi se je udeležil tudi takratni minister za izobraževanje dr. Peter Vencelj. Moja osebna zgodba je bila takšna, da sem morala na svoji poklicni poti nekaj narediti, se nekje zaposliti ..."
Bilo je tik pred volitvami, vaši plakati so viseli po Mariboru ...
"Ko se je naša zgodba s SZDL (Socialistično zvezo delovnega ljudstva) sklenila, smo ustanovili Socialistično stranko Slovenije, moja kandidatura takrat ni uspela. Kolegi so se vrnili v stare službe, mene niso želeli zaposliti v prejšnji ustanovi. Tako sem ustanovila Dobo in začetki so bili obetavni. Interes za učenje je bil na vseh področjih velik. Začeli smo z jezikovnim izobraževanjem za otroke, prvi smo s strokovnjaki razvili model zgodnjega učenja tujega jezika. V vrtcih smo imeli v naših tečajih preko tisoč otrok. Mnogi Mariborčani se nas spominjajo.
Družbena naravnanost je bila v devetdesetih naklonjena izobraževanju, znanje je imelo veljavo. Ne le v Mariboru, tudi na ministrstvu kot zasebniki nismo imeli težav pri razvoju novih programov in izvajanju izobraževanja. Začeli smo z vrtci, jezikovnimi programi za odrasle, skupaj z Andragoškim centrom Slovenije smo razvili prvo Središče za samostojno učenje, Borzo znanja, veliko smo sodelovali z zavodom za zaposlovanje, razvijali in organizirali motivacijske delavnice, tudi za osebnostno rast za brezposelne. Ustanovili smo prvo zasebno višjo strokovno šolo 1998. Bila je za današnje pojme neverjetna splošna podpora izobraževalni dejavnosti. Tudi s študijem na daljavo smo začeli že pred dvaindvajsetimi leti."

Jasna Dominko Baloh: "Trudimo se, da v slovenski prostor vnašamo novosti. Naša prednost je, da smo majhni, fleksibilni in inovativni." 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta