(INTERVJU) Pravni strokovnjak o globah za žaljenje: Najbrž gre za željo, da se nekoga že takoj utiša

Luka Mlakar Luka Mlakar
08.09.2021 13:11
Predlog denarnih kazni za žaljenje posameznikov in skupin ter ne več zgolj politikov in drugih funkcionarjev, kot je bilo sprva predvideno, še naprej razburja javnost. Matjaž Ambrož s katedre za kazensko pravo na ljubljanski pravni fakulteti opozarja, da je tudi popravljeni predlog nedoločen, nejasen in protisloven: "Na podlagi takega opisa prekrška, ki je zdaj predlagan, v resnici ne vemo natančno, za kaj gre." Dodaja, da je v ozadju predloga najbrž želja, da bi lahko policisti z globo na kraju dogodka, na primer shoda, takoj utišali določene posameznike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(
Andrej Petelinšek

Pristojni parlamentarni odbor je včeraj sprejel predlog glob za žaljenje v višini od 500 do tisoč evrov, vendar ne zgolj za nedostojno vedenje do politikov, temveč do vseh državljanov. Kako komentirate popravljen predlog, ki je dobil zeleno luč odbora?

Ko se globe enkrat začnejo izrekati, je jasno, da delujejo zastraševalno, poudarja Matjaž Ambrož z ljubljanske pravne fakultete.
Katja Kodba/Pravna fakulteta UL

Obrazložitev spremembe je izrazito skopa in pomanjkljiva, kar je mogoče razumeti kot izraz velike improvizacije in želje na hitro nekaj ukreniti. Vsebina novega prekrška je nedoločno opredeljena, predvsem pa je nejasno in deloma protislovno tudi njegovo razmerje do že obstoječega prekrška, ki je opredeljen v predhodnem odstavku istega člena. Že obstoječi prekršek zahteva dejansko povzročitev vznemirjenja ali razburjenja, novi pa le še, da bi do vznemirjenja ali razburjenja "lahko prišlo". V tem primeru lahko govorimo o protislovju, saj imamo najprej hujši prekršek z nižjo zagroženo globo, temu pa sledi blažji prekršek z višjo globo.

Kaj naj bi sploh pomenilo nedostojno vedenje? To je verjetno zelo subjektivna kategorija. Predpostavljam, da lahko nekdo potemtakem že z neko manjšo potezo povzroči razburjenje v javnosti.

Nedostojno vedenje je zelo odprt pojem. Po novem pa niti ne bi bilo več potrebno, da z njim koga vznemirite, zadošča že to, da bi ga lahko vznemirili. Naloga dobro oblikovanega predpisa je, da ljudje vnaprej vedo, kako se lahko vedejo in kako ne. Na podlagi takega opisa prekrška, ki je zdaj predlagan, pa v resnici ne vemo natančno, za kaj gre.

Ima nov predlog kljub omilitvi še vedno zastraševalni učinek, ko gre za izražanje kritike do oblasti, ki je zagotovljeno z ustavo?

Veliko je odvisno od tega, ali se neka določba dejansko izvaja v praksi ali pa je le mrtva črka na papirju. Obstaja namreč na stotine prekrškov, za katere niti ne vemo, da obstajajo, ker se jih ne sankcionira. Ko se enkrat globe začnejo izrekati, pa je jasno, da delujejo zastraševalno. Če bi slišali, da je nekdo od vaših prijateljev zaradi "nedostojnega vedenja" v javnosti dobil tisoč evrov globe, bi verjetno dvakrat premislili, ali bi sami storili isto.

Bodo v policisti v praksi sploh izrekali tovrstne globe? Predlog določa, da mora uradna oseba prekršek osebno zaznati na kraju kršitve.

Ravnanja policistov ne morem napovedovati. Dostavek, da mora uradna oseba prekršek osebno zaznati na kraju kršitve, pa je zelo nenavaden. Zakaj natanko je prišel v predlog, tudi obrazložitev ne pojasni.

Če je bil prvotni namen predloga zaščititi politike pred žaljenjem in napadi, so tu sploh potrebne spremembe glede na to, da že obstoječa zakonodaja predvideva sankcije?

Že zdaj obstaja več različnih možnosti. Hude grožnje so inkriminirane kot kaznivo dejanje, v primeru hujših žalitev v kazenskem zakoniku prav tako obstaja poglavje kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, nadalje pa prekrškovna zakonodaja že zdaj sankcionira različne oblike kršitev javnega reda in miru. Moj vtis je, da se poskuša že obstoječim možnostim dodati še neko instant rešitev, ki bi učinkovala takoj in po lažji poti. Večina prej navedenih možnosti zahteva določen čas in napor, da pride do obsodbe, medtem ko gre tu najbrž za željo, da bi lahko policist z globo na kraju samem takoj utišal nekoga, ki je neprijeten oziroma se nedostojno vede.

Kritiki predloga med drugim pravijo, da bomo omenjene globe, če bodo te na koncu potrjene, dobili navadni državljani, politiki pa da ne bodo kaznovani. Kam po novem predlogu sodita žaljenje in neprimerna komunikacija na Twitterju in drugih družbenih omrežjih? Spomnimo se na opazko ministra Hojsa o biserih med svinjami.

Premislek v tej smeri najbrž ni bil napravljen. To, kar nekdo zapiše na Twitterju, dejansko učinkuje tudi na teritoriju Republike Slovenije, vendar če pogledamo opis prekrška, ki govori o prepiranju, vpitju ali nedostojnem vedenju v javnosti, vidimo, da cilja bolj na scenarije v fizičnem svetu, na primer v gostilni, na ulici ali shodu. Vprašanje je, ali bi po tem predlogu lahko sankcionirali nedostojno vedenje na družbenih omrežjih. Glede na dostavek, da mora uradna oseba osebno zaznati kršitev "na samem kraju", lahko sklepamo, da imajo predlagatelji v mislih fizični, ne pa virtualni svet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.