Je posredovala pri razpisu za direktorja? Bratuškova: "Na postopek nisem vplivala." Ne bo kriva v imenu "fantov v energetiki"

06.09.2019 09:41

Ministrica za infrastrukturo pojasnjevala energetski razpis: "Vsem, ki želite ribariti v kalnem, sporočam, da bolj, kot mi boste metali polena pod noge, bolj bom grizla." Premier Šarec: "Težko komentiram, nisem spremljal tiskovne konference ministrice. Ko pogledam, bomo lahko rekli kaj več."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Bratušek danes na tiskovni konferenci. Zavrnila je vse, kar se ji očita. 
Bobo


Tako se je začelo 

Planet TV je v četrtek poročal, da naj bi se bila ministrica osebno vmešala v odprt razpis za direktorja družbe SODO.
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1169948701957218305{/twitter}
Razpis je bil objavljen 2. avgusta, že takrat pa naj bi ga bila po informacijah televizije ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta preklicati, a ji ni uspelo. Vlada je nato sredi odprtega razpisa, to je 14. avgusta, na dopisni seji v vlogi skupščine družbe potrdila spremembo akta o ustanovitvi, tako da po novem soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja družbe daje vlada kot skupščina, po soglasju ministrstva, pristojnega za energijo, torej ministrstva za infrastrukturo. Dva dni po tej spremembi, 16. avgusta, se je na razpis ob trenutnem direktorju Matjažu Vodušku po poročanju Planet TV prijavil še en kandidat. 

Alternativna akademija: Nemudoma razrešiti ministrico!

Pozivi predsedniku vlade, naj ministrico razreši, pa so začeli prihajati z njene, generalno rečeno, leve poltične strani. Oglasil se je vplivni predsednik društva Alternativna akademija dr. Darko Štrajn. Ravnanje premierja Marjana Šarca da do zdaj "ni puščalo veliko dvomov, da ne želi trpeti železnih praks, povezanih s korupcijo, klientelizmom, neetičnostjo in tudi posegi politikov v državna podjetja". Zadnji primer njegovo načelnost po Štrajnu postavlja na radikalno preizkušnjo: "Ministrica za infrastrukturo je nesporno zelo zavestno in neposredno posegla v razpis pomembnega državnega podjetja, in to z izključnim namenom, da bi na direktorsko mesto nastavila svojega izbranca. Še več, Alenka Bratušek je brez zavor svoje politično vpletanje začinila tudi s poskusom preklica razpisa za direktorja družbe SODO skozi menjavo statuta družbe, v skladu s katerim bi imela izključno pooblastilo za imenovanje nadzornikov prav ministrica, kar je vlada potem tudi sprejela."
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1169944273061601280{/twitter}
Vsa vlada da je bila v tem talec ministrice, ki je "na koncu celo zahtevala menjavo neposlušnega nadzornika in ga za nameček tudi zamenjala kar z dosedanjim direktorjem direktorata za energijo znotraj svojega resorja". Po Štrajnu se "veriga dogodkov sestavi v nenaključno sosledje in priča o nezaslišano brutalnem političnem intervencionizmu, kot mu pravi dr. Bogomir Kovač. Zares boleče za Šarčevo vlado pa je, da je pri njegovi izpeljavi hote ali nehote sodelovala".
Predsednik vlade, pravi vodja Alternativne akademije, se bo moral hitro odločiti ter državljankam in državljanom sporočiti, "ali so zaznane nove prakse dejansko zgolj stare prakse, preoblečene v sveža oblačila po zadnji modi, s tem pa priznati, da njegov 'spodrsljaj' njegovega sekretarja stranke Braneta Kralja ni bil niti malo naključen, ali pa ostati zvest samemu sebi in zaradi kadrovskih apetitov nemudoma razrešiti svojo ministrico".
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1169948878411575296{/twitter}

Topolko po novem samo stopničko nižje

In še ena kadrovska zadeva iz resorja Bratuškove. Komaj dobro je bil zamenjan zaradi blamaže okrog makete drugega tira - da ga umakne, je od infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek zahteval kar premier Marjan Šarec -, pa je še vedno tu. Damir Topolko, ki je komaj dobro predal posle naslednici, res ni več direktor direkcije za infrastrukturo, je pa po novem namestnik nove direktorice iste agencije. Postavila ga je nova direktorica Monika Pintar Mesarič, so poročali na 24ur.com.  
Ministrica, ki je Topolka branila, a ga je morala zamenjati, se brani, da z v. d.-jevstvom nima nič. "Pristojnosti nove v. d. direktorice direkcije za infrastrukturo so zelo jasne," se je odzvala. Pravi, da je Topolka želela izključno Pintar Mesaričeva. Premier to komentira takole: "Omenjena kadrovska slika je podobna, kot bi bil nekdanji župan pri novoizvoljenem županu podžupan."
Topolko poslej dela v Mariboru in ima tri plačne razrede nižjo plačo kot prej, so še objavili na 24ur.com     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta