Kdo na ustavno sodišče, po Nussdorferjevi varuhinja Sovdatova?

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
19.10.2018 17:48

V torek začne predsednik republike krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin. V prvi vrsti o bodočem ustavnem sodniku ali sodnici, so pa odprta še druga kadrovanja, tudi ponovljeno za novega guvernerja Banke Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Od torka do četrtka se bo predsednik republike z vodji poslanskih skupin in s predstavnikoma narodnih skupnosti v predsedniški palači posvetoval o možnih kandidatkah in kandidatih za mesto sodnice ali sodnika ustavnega sodišča, ker se čez dva meseca, 18. decembra, dr. Jadranki Sovdat izteče devetletka ustavne sodnice, mandat, ki nima ponovitve. V torek popoldne začne z največjima parlamentarnima strankama, SDS in LMŠ.    
V roku so na poziv za ustavnega sodnika prišle tri prijave, ena je bila potem umaknjena, ostali sta dve imeni: ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, univerzitetni učitelj na Univerzi na Primorskem in na Evropski Pravni fakulteti Nove univerze v Novi Gorici, ter še en pravnik Boštjan Pintar. Na hitro se zdi Teršek naravni favorit, a nikjer ne piše, da seže gladko do 46 poslanskih glasov, to je podpora, ki jo najmanj potrebuje, ob tem ko se ustavnemu sodniku spodobi konkretnejša. Glasovi LMŠ najbrž niso vprašanje, gotovo bi jih znal pobrati tudi v SDS, kjer o tem uradno še niso nič rekli, dobil jih bo od Levice, bo pa zanimivo videti, kaj bo naredila recimo SMC Mira Cerarja. Teršek je bil redno javno oster do relacije Cerarjeva vlada-pravna država, na koncu tudi ob pomladnem Cerarjevem odstopu po odločitvi vrhovnega sodišča, da se referendumsko glasovanje o drugem tiru ponovi zaradi sporne vloge vlade v referendumski kampanji. To je priobčil tedaj med drugim: "Demokracija ni nedemokracija ... Proračunski denar ne pripada vladi, volitve in glasovanja morajo biti poštena, zakon je treba spoštovati in velja tudi za vlado, referendumi niso rušenje države, kritiki niso ugrabljenci 'starih sil' in volja premierja ni zakon absolutista."          
Predsednik Borut Pahor sme tudi od poslanskih skupin slišati ime, ki bi dobilo podporo v državnem zboru, in (po)iskati tudi med neprijavljenimi bodočega ustavnega sodnika ali sodnico. Ugibalo se je, ali bi odhod na ustavno sodišče zanimal dr. Verico Trstenjak, ki se je vrnila iz profesure na Dunaju. Prej je bila dolgo na Sodišču EU v Luksemburgu. Za Večer pravi, da bi bila pripravljena razmisliti, če bi predsednik ugotovil, da je brez kandidata z dovoljšnjo podporo, in bi jo povabil, v aktualnem postopku je še ni. In še je verodostojnih imen, po katerih bi Pahor lahko pogledal.  
Bo pa predsednik ta teden preverjal že malo tudi razpoloženje strank pri imenih za novega varuha ali varuhinjo človekovih pravic. In bodo vsi skupaj pred zanimivo nalogo, ko med drugim kandidira odhajajoča ustavna sodnica Sovdatova, predsednica ustavnega sodišča, ki je tukajšnji najvišji varuh ustavnosti in človekovih pravic.  
   


 








 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta