Kdor misli, da je finski šolski sistem popoln, je naiven

Asja Lednik
13.12.2018 13:02

Starši želijo prijazno šolo. Kakšna je prijazna šola? So slovenski osnovnošolci preobremenjeni? Je otroke res potrebno samo hvaliti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pred dnevi smo objavili članek o mamici drugošolca, ki je v javno dostopni Facebook skupini "Kje pa vas čevelj žuli? - Šolstvo" delila izkušnjo njenega sina. Zapisala in s fotografijami podkrepila je, da učiteljica njenega drugošolca (pre)pogosto graja pri njegovi pisavi, mu nalaga dodatne domače naloge, mati pa se boji, da sin izgublja voljo do šolanja. Vnela se je burna debata o tem, ali je slovenski šolski sistem primeren, ali so otroci preobremenjeni. Starši se sprašujejo tudi, kako doseči, da bo šola prijazna do učenca in hkrati tudi do staršev, ki želijo biti vključeni v otrokov razvoj in šolanje.
In kaj pravzaprav pomeni izraz prijazna šola? Zatakne se že pri razlagi, kjer prihaja do razhajanj tudi med strokovnjaki.

Anton Meden.
Arhiv Večera

Prijazna šola ni popustljiva šola

"Prijazna šola ni popustljiva šola. Za mnoge starše pomeni prijazna šola tisto šolo, ki bi bila po meri njihovega otroka. Žal tako ne gre. Šola je skupnost številnih posameznikov, in če naj takšna skupnost uspeva, potem morajo v njej veljati določena pravila. Ta pravila so včasih v nasprotju ali pa vsaj ne v sozvočju s tistimi, ki jih starši pričakujejo (izvajajo), zato tudi očitki," pa dodaja Jožica Frigelj, učiteljica razrednega pouka in članica civilne iniciative Kakšno šolo hočemo.

Zdenka Zalokar Divjak.
Osebni Arhiv

Kako gresta skupaj prijazna šola in preobremenjenost?

Starši želijo prijazno šolo, hkrati pa pravijo, da so otroci preobremenjeni. Pojma, ki na prvi pogled skupaj težko funkcionirata. Na Zavodu za šolstvo (ZZS) sicer pojasnjujejo, da obremenjenost učencev z delom za šolo predstavlja večplasten in kompleksen pojav, ki ga ni mogoče enostransko obravnavati, niti ga enostransko reševati. "Na stopnjo obremenjenosti namreč ne vplivata samo trajanje in intenzivnost obremenitve, temveč je odvisna tudi od okoliščin, v katerih posameznik živi in dela, pa tudi od njega samega oziroma od njegovih osebnostnih lastnosti in posebnosti, ki se od učenca do učenca razlikujejo. Zato je za objektivno identificiranje obremenjenosti možno le po poti ugotavljanja trajanja posameznih obremenitev in drugih okoliščin.  Pri tem je treba upoštevati, da zaradi velikih razlik med učenci lahko dva učenca doživljata isto obremenitev zelo različno."
Glede obremenitve s časom pouka vsi podatki v zadnjih 15 letih kažejo, da so slovenski učenci med manj obremenjenimi, pravijo na ZZS. "Podobno je s številom predmetov. Slovenski učenci imajo v primerjavi z drugimi večjo diferenciacijo predmetov, znotraj katerih zasledujejo podobne cilje kot slovenski učitelji," pojasnjujejo. 

Jožica Frigelj.
Osebni Arhiv

Življenje je zahtevno, zato ni nič narobe, če je tudi šola zahtevna 

Pri Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije izpostavljajo, da se starši ne zavzemajo za "zavijanje otrok v vato" ali za odsotnost vsakršnih bremenitev. "Šola je priprava na življenje, življenje je zahtevno, zato ni nič narobe, če je tudi šola zahtevna. Pomembno pa je, da so zahteve primerne otrokovim zmožnostim, času, ki ga ima na voljo, in da ob zahtevah otrok doživlja tudi pozitivna povratna sporočila, ko mu kaj težkega uspe, da ohrani veselje, radovednost in razvija delovne navade," je jasen Meden.

Marko Juhant.
Robert Balen
Marko Juhant.
Robert Balen

Ravnateljev pogled: Starši morajo zaupati šoli

O izkušnji s prijazno šolo, preobremenjenostjo otrok in boju učiteljev s starši smo se pogovarjali tudi z Aleksandrom Verhovškom, ravnateljem III. osnovne šole v Celju. "Prijazna šola je tudi stroga šola s skrbno izdelanimi pravili vedenja in dela, kjer se ravno zaradi predvidljive in jasne strukture delovanja otroci (in starši) počutijo varno. Varno okolje je ključ do uspeha vsake šole in otroka, saj je brez občutka varnosti večina truda zaman. V tem pogledu pa se v sodobni družbi srečujemo s težavo, saj se te strukture nenehno načenja in ruši," pravi Verhovšek. 

Aleksander Verhovšek.
Osebni Arhiv
Profimedia

Je Finska dosegljiva?

Tema s Facebooka je sprožila tudi vprašanja, ali se lahko slovenski šolski sistem približa finskemu. "Finci všolajo otroke pri sedmih letih. Učitelji gredo skozi zelo zahteven izbor, saj se zavedajo, da je učiteljski poklic vezan ne samo na znanje, ampak predvsem na osebnostno naravnanost, skratka v sebi mora nositi pedagoški etos in eros, upoštevajo, kaj otrok za svoj razvoj potrebuje, birokracija je zmanjšana na minimum, ker zaupajo učitelju. Menim, da nimamo nič od tega. Vsekakor ne bo možen niti približek k njihovemu sistemu, dokler menimo, da je pri nas sistem dober," je kritična Zalokarjeva.
O tem, da Finska ni obljubljena dežela in da tudi tam ni vse tako, kot gledamo na televiziji, pa opozarja Marko Juhant. "Kar se tiče katerega koli tujega sistema - finski šolski sistem odlično deluje za finske otroke, dokler so na Finskem. Ne pa na slovenske otroke v Sloveniji. Nanje ne bo dobro deloval, hkrati pa se je treba zavedati, da tisti, ki prinašajo lepe informacije o tujih šolskih sistemih, ki so tako krasni, selekcionirajo informacije. Ali je kdo od staršev res tako naiven, da misli, da na Finskem ni nezadovoljnih staršev z njihovo šolo, da so kar vsi zadovoljni in je vse krasno, čudovito, vsi sodelujejo in ne vem kaj še. Seveda so tudi tam starši, ki imajo drugačno predstavo, ki si želijo drugačnih prijemov, vendar vam tega nihče ne bo povedal."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta