Kitajska invazija na drugi tir

Uroš Esih Uroš Esih
17.01.2020 18:08

Za glavna dela na drugem tiru so se večinoma prijavile kitajske in turške družbe, med prijavljenimi pa je le pet slovenskih podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo drugi tir, tako kot pelješki most na Hrvaškem, gradila kitajska podjetja? 
EPA

Projektno podjetje 2TDK je za glavna dela, skupaj vredna 700 milijonov evrov, na drugem tiru na odseku od Divače do Črnega Kala prejela 15 ponudb, od Črnega Kala do Kopra pa 14. Kot ponudniki prevladujejo predvsem kitajska in turška podjetja, torej podjetja zunaj EU, ki se tudi prek projekta drugega tira vedno bolj prebijajo na evropski gradbeni trg. Kitajskih ponudb je kar šest, China State Construction, China Civil Engeering, China Comunications, Power Construction China, China Railway in China Ghezouba, njihova podjetja so pripravila samostojne ponudbe.
Zastavonoša turških ponudnikov je v Sloveniji dobro znano podjetje Cengiz, ki je bilo konec lanskega leta izbrano za izvajalca gradnje cevi drugega predora Karavanke. Podjetje IC Ictas Insaat pa se je povezalo z bosanski podjetjem Euro-asfalt, ki je v Sloveniji že izpeljalo več gradbenih poslov. Tretji je turški konzorcij pod vodstvom družbe Yda Insaat Sanyi. Nekaj konkurence pa prihaja z razvitih evropskih trgov, iz Italije, Avstrije in Švice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta