Koliko dodatnih glasov za Janšo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
02.03.2020 19:47

Poslanci in poslanke bodo danes glasovali o kandidatu za novega premierja, Janezu Janši. Šef SDS na glasovanje odhaja s 47 glasovi podpore, tudi nad 50 ne bi bilo presenečenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glasovanje v državnem zboru bo tajno. 
Tit Košir

O kandidatu za novega predsednika vlade, Janezu Janši, bo državni zbor (DZ) na tajnem glasovanju odločal danes. Za potrditev kandidat potrebuje večino glasov vseh poslancev. Stranke bodoče koalicije SDS, SMC, DeSUS in NSi skupaj tvorijo 48 poslanskih glasov, od teh je podporo Janši javno odrekel zgolj SMC-jev Jani Möderndorfer. Včeraj je to še posredno potrdil, ko je na vprašanje, ali strankarskemu izstopu Mira Cerarja sledi še njegov, odvrnil: "Najprej bom uporabil vsa sredstva, ki jih lahko, dokler sem poslanec." Na glasove poslancev bodočih koalicijskih partnerjev je minuli teden opomnil Janša, ko je dejal, da so bili podpisi podpore tudi del koalicijske pogodbe. Je pa takrat povedal še, da bodo šteli zgolj danes oddani glasovi.

Proti 32, a koliko glasov za?

Na 47 glasov lahko tako Janša z gotovostjo računa, nedvomno so pričakovani vsi glasovi SDS, NSi in Desusa ter devet SMC-jevih. Vodja poslanske skupine slednjih Franc Jurša je včeraj povedal: "Mi bomo jutri dali pet glasov za novega mandatarja." Podporo si lahko kandidat obeta še od poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti, Felice Žiže in Ferenca Horvátha. Računa lahko še na glasove SNS. Uradno sicer ni povsem jasno, ali na vse tri, a je to glede na pretekla podobna ravnanja teh pričakovati. Medtem ko je podporo napovedal poslanec Jani Ivanuša, je predsednik stranke Zmago Jelinčič dejal, da bo SNS konstruktivna opozicija. Ob tem še, da "bo vedno podpirala pozitivne rešitve za našo državo, ne glede na to, katera in kakšna vlada vodi državo".

Šarec: Če Janša ne bi imel glasov, ne bi šel v to

Potrditev Janeza Janše kot mandatarja pričakujejo v LMŠ. Predsednik stranke in odhajajoči premier Marjan Šarec ne verjame, da bi Janša v nasprotnem primeru "šel v to zgodbo". Šarec je včeraj dejal, da ga za ravnanja svojih poslancev nič ne skrbi: "Naši poslanci bodo glasovali tako, kot smo rekli, bodo proti." Ob tem je dodal še: "Če pa ne zaupaš svojim poslancem, potem pa ne prevzameš glasovnic." Tako se je obregnil ob početje najverjetnejše opozicijske partnerice, SAB. Da ne bodo prevzeli glasovnic, so namreč napovedali pri Stranki Alenke Bratušek. Za to so se odločili po špekulacijah, da bi utegnil kdo od njihovih poslancev podpreti Janševo vlado. Namigovanj se želijo otresti tudi v bodoče, predvsem potencialnih namigov, da bi morebitne dodatne glasove Janši prispevali kateri od njihovih poslancev. Špekuliralo se je zlasti o Marku Bandelliju in Francu Kramarju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta