(KOMENTAR) Preživetje

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
21.04.2020 18:11

Ni še bilo nagrmadene toliko negotovosti naenkrat, tako na osebnih kot širše družbenih, socialnih in ekonomskih ravneh - še zlasti slednjih. Večina podjetij, predvsem velikih in srednjih, v koronakrizi ne glede na zastoje v proizvodnji ni odpuščala delavcev, a vendar je tri četrtine sodelujočih v anketi Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) napovedalo, da naj bi zaradi posledic epidemije odpustilo več kot petino zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Podobno so z anketo ugotavljali v obrtno-podjetniški zbornici. Podjetniki so sicer za zdaj odpuščali nekaj manj, v veliki večini so v ohromljenem delu obrti in podjetništva delavce morali poslati na čakanje na delo. Kar skrbi, zlasti v dejavnostih, ki so najbolj na udaru - od gostinstva, turizma, v industriji pa predelovalnih, posebej kovinskih, pa tudi v trgovini -, je, da večina ne bo mogla zbrati dovolj denarja, da bi delavcem na čakanju izplačala nadomestila za april. Ker so v najbolj izpostavljenih vrstah pogosta družinska podjetja, je pritisk nanja toliko bolj neznosen. V tako kratkem času, tako rekoč z danes na jutri, je ogrožen dolgoročni obstoj podjetij, ki so bila vir preživetja in so zagotavljala socialno varnost več družinam, tudi generacijam. Kar so gradili leta, se lahko zruši v letu, ki bi ga bilo v več pogledih najbolje kar izbrisati - a namesto tega bo pustilo neizbrisljive posledice, ki bodo v več sferah stiskale in pritiskale še leta. Obrtniki in podjetniki se zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti in upada naročil spopadajo s hudimi likvidnostnimi težavami, ki jih večji za zdaj še prebrodijo, deloma tudi zato, ker so obratovali, resda omejeno in prilagojeno, a vendarle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.