Kreditiranje v CHF: Združenje bank Slovenije zavrnilo možnost poravnave

Srečko Klapš Srečko Klapš
12.02.2020 18:07

Na ministrstvu za finance ugotavljajo, da sporazuma v obliki kompromisne rešitve ni mogoče doseči, zato zaključujejo vlogo mediatorja v problematiki kreditiranja v švicarskih frankih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združenje bank Slovenije, ki mu predseduje Stanislava Zadravec Caprirolo, je zavrnilo  pogoje poravnave s kreditojamalci v švicarskih frankih, ki jih je predlagalo finančno ministrstvo.
Srdjan Zivulovic

Z ministrstva za finance so popoldne sporočili, da so prejeli tudi odgovor Združenja bank Slovenije – glede predlaganih temeljnih pogojev sporazumne rešitve problematike kreditiranja v švicarskih frankih: "Združenje Frank je načeloma sprejelo predlagane pogoje poravnave z nekaterimi dopolnitvami, Združenje bank Slovenije pa žal ne. Na tej podlagi ugotavljamo, da sporazuma v obliki kompromisne rešitve ni mogoče doseči, zato zaključujemo vlogo mediatorja v tej zadevi."
Ker predlaganih pogojev poravnave nista sprejeli obe združenji, ministrstvo v nadaljevanju ne more več posredovati med obema združenjema. Ostaja pa odprta možnost sodnega uveljavljanja kršitve pojasnilne dolžnosti bank ali obstoja nepoštenih pogojev kreditiranja potrošnikov: "V kolikor bo ponovno vložen predlog zakona s strani Državnega sveta, bo ministrstvo predlagalo vladi, da zakonskemu posegu ne nasprotuje. Ne nameravamo pa na ministrstvu sami pripravljati predloga zakona, saj ocenjujemo, da sta bodisi sporazumno reševanje bodisi sodna pot ustreznejša načina reševanja te problematike, še pojasnjujejo na ministrstvu za finance." 
Spomnimo da bo Združenje Frank po besedah predsednika Matjaža Sušnika, kljub padcu vlade nadaljevalo prizadevanja za sistemsko rešitev kreditojemalcev v švicarskih frankih. Če se bodo odločili ponovno za vložitev zakona preko Državnega sveta, bo moral ta speljati novi postopek, kar bo poleg trenutne vladne krize in negotovosti parlamenta še v tem sklicu, vsaj za nekaj mesecev preložila začetek razreševanja te problematike. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta