Lendavsko podjetje Virs: Iskanje tehnoloških rešitev jim je pisano na kožo

Majda Horvat, Vestnik
25.10.2019 15:39

V sodelovanju z nemškim inštitutom Fraunhofer razvijajo nov proizvod na področju laserskega robotskega varjenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lendavsko podjetje Virs skupaj z nemškim inštitutom Fraunhofer razvija nov produkt na področju laserskega robotskega varjenja.
Koležnik.net

Lendavsko podjetje Virs, letošnja dravsko-pomurska gazela v izboru časopisa Dnevnik, je v sodelovanju z nemškim inštitutom Fraunhofer v fazi razvoja novega produkta na področju laserskega robotskega varjenja. Renato Pahor, direktor podjetja, predvideva, da ga bodo dokončali sredi prihodnjega leta, delovanje laserskega varilnega robota pa predstavili poslovnim partnerjem in kupcem na naslednjem dnevu odprtih vrat. "V Sloveniji trenutno ni resnejših integratorjev oziroma proizvajalcev česa takega. Obstajajo sicer aplikacije, ki pa so bolj ali manj uvožene, zato je ta projekt za nas večji razvojni izziv. Zaradi tega smo tudi zaposlili nekaj mladih inženirjev, ki se z mentorji posvečajo samo temu delu," pojasni Renato Pahor. Podjetje Virs se ob izdelavi avtomatov in robotov za varjenje posveča tudi plazemskemu in laserskemu rezanju ter rezanju z vodnim curkom.

Aleš Puklavec, prokurist, in Renato Pahor, direktor, sta pred petnajstimi leti ustanovila podjetje Virs.
Arhiv Virs

Lani 70-odstotna rast

Na vprašanje o ohlajanju gospodarstva, ki ga sicer v poslovnem okolju, v katerem se gibljejo, še ne zaznavajo, Pahor odgovarja, da gre bolj za umirjanje gospodarske rasti, ki je prej posledica konsolidacije kot pa resne grožnje kriznega dogajanja. Res je, pravi, da različne informacije o ohlajanju gospodarstva prinašajo tudi njihovi kupci. Tisti, ki so posredno ali neposredno vezani na avtomobilsko industrijo, govorijo o večjem upadu prodaje, kar je lahko povezano z elektrifikacijo avtomobilov, medtem ko v težki industriji in gradbeništvu upada naročil ni občutiti. Prav tu si še naprej obetajo rast. Lani je bila ta celo 70-odstotna. Pahor pravi, da bi bilo takšno rast povsem nerealno pričakovati tudi v prihodnje, saj bo že letošnji poslovni izid podoben lanskemu. Lani so ustvarili skoraj osem milijonov evrov prihodka. Bolj kot rast prihodkov se mu zdi pomembna 40-odstotna rast dodane vrednosti na zaposlenega. Ta je lani znašala skoraj 70 tisoč evrov. "V zadnjih letih smo načrtno delali v tej smeri. Razvijali smo novo programsko opremo in jo tudi patentirali, uporabili nove pristope pri gradnji robotskih celic, da bi bile stvari čim bolj univerzalne, kar je vse prispevalo k rasti dodane vrednosti," pojasni Renato Pahor.

Lani zaposlili deset delavcev

Zaradi pospešene rasti in povečanega povpraševanja po njihovih proizvodih so v podjetju iskali nove delavce in jih lani zaposlili deset, podelili pa so tudi tri štipendije. Zdaj jih je zaposlenih štirideset. Dve tretjini zaposlenih je z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe, tretjina pa jih ima srednješolsko. Povprečna bruto plača v podjetju presega dva tisoč evrov. "Težimo k temu, da bi bili naši sodelavci zadovoljni in da bi jim ustvarili dobre pogoje za delo. Kajti vsak mlad sodelavec, ki pride k nam, postane popolnoma samostojen šele po nekaj letih, zato je za podjetje velik udarec, če denimo po petih letih ta mladi kader odide," je povedal Pahor.

Dobiček vlagajo v razvoj

Pospešena rast podjetja v zadnjih letih se pozna tudi po ustvarjenem bilančnem dobičku, ki je lani znašal 1,3 milijona evrov. "Dobiček v veliki meri namenjamo za posodabljanje opreme, najmanj pol milijona evrov bomo zdaj vložili v razvojni projekt laserskega varilnega robota," je razkril Renato Pahor.
Podjetju Virs je analitična hiša Bisnode podelila platinasti certifikat odličnosti AAA, ki ga ima le dober odstotek slovenskih subjektov. Svoje poslovne in proizvodne prostore imajo v lendavski industrijski coni, ki je povezana z avtocesto in je tudi zelo dobra točka za poslovanje čez mejo. Svojo odprtost v svet in okolje pa podjetje najprej želi uresničiti doma, z dobrim sodelovanjem z lokalno skupnostjo in šolami, ki pošiljajo svoje učence k njim na praktično delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta