Mariborski virus podoben azijski različici

Andreja Kutin Lednik
22.04.2020 18:10

Virus iz Štajerske je bolj neposredno povezan z Azijo kot ostala dva slovenska virusa, katerih genome so izrisali slovenski znanstveniki doslej

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doslej so v Sloveniji določili genome treh virusov, štajerski je še najbolj podoben azijskim. 
Sašo Bizjak

Za epidemiologe, pa tudi sicer, je pomembno vedeti, katera različica virusa kroži med populacijo. Tako so raziskovalci Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru pričeli z določanjem celotnih genomov novega koronavirusa, ki jih najdemo pri bolnikih v mariborski regiji, izrisan genom pa so posredovali v svetovno bazo. Izkazalo se je, da je prvi določeni genom novega koronavirusa iz mariborske regije najbolj podoben virusom iz Malezije in Singapurja. A za zdaj ne moremo iz genoma sklepati tudi o lastnostih virusa, poudarja dr. Maja Rupnik, vodja raziskovalnega laboratorija pri NLZOH.

Virus je pripotoval v državo po različnih poteh

"Virusni genom ali virusov dedni material je molekula, ki določa celoten načrt za dele, ki virus sestavljajo in od katerih je odvisno, kje in kako bo virus preživel in kakšno škodo bo povzročal gostitelju, ki ga okuži. Poznavanje virusnega genoma je poleg molekularnih in seroloških testov pomembno, saj na tak način določamo mutacije in podobnost med virusi. Prvi genom novega koronavirusa iz mariborske regije je najbolj podoben virusom iz Malezije in Singapurja," pravijo pri NLZOH.
Kaj nam lahko povedo virusni genomi? "S primerjavo virusnih genomov lahko ugotavljamo, kako se je virus širil po svetu, po državi, po določeni regiji ali v manjši skupini ljudi. Na spletni strani https://nextstrain.org/ncov se zbirajo genomi koronavirusa z vsega sveta, za Slovenijo so trenutno na voljo trije. Tako kot za večino drugih držav je že iz teh treh genomov razvidno, da je virus pripotoval v državo po različnih poteh, saj je genom enega virusa zelo podoben azijskim sorodnikom, druga dva pa bolj virusom, ki so bili analizirani v evropskih državah, predvsem v Belgiji in na Nizozemskem," pojasnijo pri NLZOH.

Slediti virusom

Virusni genomi tudi povedo, kako hitro se virus spreminja, kar bo pomembno pri razvoju cepiva. Prav tako lahko s pomočjo virusnih genomov znanstveniki določajo mutacije, ki povzročijo, da virus povzroča milejšo ali težjo obliko bolezni, ali se lažje ali težje širi med ljudmi. Sledenje mutacij novega koronavirusa je zato pomembno, saj lahko pojasni različne skupke širjenja, nam pove, ali imamo v populaciji bolj nevarne verzije virusa, in pomaga pri ugotavljanju učinkovitosti cepiva, ko bo to na voljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta