Mercator mesnic ponekod vendarle nima več, bralec nas je opozoril na primer iz Žalca. Kaj pojasnjujejo tokrat?

22.10.2021 10:07
Da bi Mercator zapiral mesnice v svojih trgovinah, ne drži, pravijo v trgovski družbi, a nekaj tovrstnih primerov smo vendarle zabeležili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična in je nastala še pred epidemijo.
Igor Napast

Potem ko smo v Večeru poročali o informaciji, da naj bi se v Mercatorju odločili, da iz svojih marketov odstranijo mesnice, kar bi pomenilo, da bi bilo kupcem na voljo le še predpakirano meso, je zgodba dobila nadaljevanje. Nek spletni uporabnik naj bi o domnevnem zaprtju mesnic vprašal tudi prodajalko, ta pa naj bi mu pojasnila, da mesnice umikajo zato, ker bodo tako bolj podobni diskontnim trgovcem, kot sta Hofer in Lidl.

V Mercatorju so na naše vprašanje pred dnevi odgovorili z vprašanjem, kje smo to zasledili. In nadaljevali: "Radi bi namreč tudi viru takih ugibanj sporočili, da to ne drži. Mercator ima prav zdaj v oktobru akcijo v svojih mesnicah, in sicer 25 odstotkov popusta za vse rdeče meso, tudi slovensko. Je pa kje kak primanjkljaj pri kadru, kar sproti rešujemo."

Mesnic ponekod vendarle ni več, Mercator znova pojasnjuje

Po objavi članka je nekaj bralcev demantiralo Mercatorjevo izjavo in sporočilo, da so mesnice v posameznih Mercatorjevih trgovinah res izginile. Eden takšnih primerov naj bi bil Mercatorjev market Žana Žalec. Tam so nam v telefonskem pogovoru potrdili, da mesnice ni več, zaprli naj bi jo prejšnji teden, na voljo pa je še vedno predpakirano meso.

Fotografija je simbolična in je nastala še pred epidemijo.
Igor Napast

Za odgovore smo se vnovič obrnili tudi na Mercator, kjer tokrat odgovarjajo, da so mesnice v trgovinah med Mercatorjevimi diferencialnimi prednostmi, zato si prizadevajo, da so te odlične in dobro obiskane, kupci pa zadovoljni. "Seveda pa je zaradi različnih dejavnikov kdaj treba kak strežni oddelek spremeniti, saj je trgovina dinamična panoga, ki se stalno prilagaja. Tako je že leta dejstvo, da se kaka mesnica kje zapre, ampak se sočasno tudi kakšna nova odpre. Večje trgovine oziroma supermarketi in hipermarketi imajo boljše pogoje za delovanje mesnic, prav tako je treba denimo eno mesnico zapreti, če nedaleč v večji in sodobnejši trgovini tudi deluje mesnica (primer v Žalcu)," pojasnjujejo.

Posamezni primer pa nikakor ne pomeni, da gre za strateško odločitev o zapiranju mesnic, pravijo. "Ravno nasprotno - Mercatorjeva strateška odločitev je, da tudi mesnice stalno izboljšujemo."

Obetajo se podražitve mesa

Je pa nedavno presenetila novica, da se bo meso na trgovskih policah kmalu občutno podražilo, saj so se podražile vse surovine za proizvodnjo mesa, kot je koruza, ki je dražja za od 50 do 70 odstotkov, embalaža, energija in delovna sila. Goveje, svinjsko in piščančje meso naj bi se tako podražilo za od 10 do 15 odstotkov, je za STA ocenil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Cena svinjskega mesa je trenutno stabilna, a se bo konec leta ali v začetku prihodnjega leta tudi to meso občutno podražilo, pravi Krivec, saj so cene koruze in soje za prehrano prašičev precej narasle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.