Kijev organizatorjem referendumov grozi s sodnim pregonom. Zelenski Rusom: Zdaj je čas, da izberete

STA, M.R.
23.09.2022 07:19

Iz Kijeva se vrstijo obsodbe referendumov o priključitvi štirih regij na vzhodu in jugu Ukrajine k Rusiji, ki so se začeli danes in naj bi trajali do torka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volišče v Donecku
Reuters

Ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je sporočilo, da bodo vsem organizatorjem teh glasovanj sodili za njihova ravnanja.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega, Mihajlo Podoljak, je na Twitterju referendume v regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson označil za propagando za delno vojaško mobilizacijo, ki jo je v sredo ukazal ruski predsednik Vladimir Putin, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar pa je po navedbah ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform sporočila, da so referendumi nepomembni, saj da ne bodo spremenili načrtov Ukrajine, ki še naprej namerava "osvoboditi začasno okupirana ozemlja".

Po njenih navedbah se ljudje na območjih, ki so pod nadzorom ruskih sil, upirajo glasovanju o priključitvi k Rusiji, a dodaja, da so tam tudi kolaboranti, za katere pravi, da jih ukrajinska vlada dobro pozna.

Ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je v izjavi za javnost poudarilo, da bodo sodili vsem, ki sodelujejo pri izvedbi "psevdoreferendumov".

Na volišča samo v torek

Na ozemljih štirih ukrajinskih regij, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so se namreč danes začeli referendumi o priključitvi k Rusiji, ki bodo trajali vse do torka. Do izvedbe referendumov na vzhodu države sicer prihaja v času protiofenzive ukrajinskih sil.

V vseh regijah so bila vzpostavljena volišča, tisti, ki so bili evakuirani, pa bodo lahko glasovali tudi v Rusiji. Osebno glasovanje na voliščih bo potekalo izključno v torek, medtem ko je ostale dni iz varnostnih razlogov glasovanje organizirano v skupnostih in od vrat do vrat.

V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic. V Zaporožju naj bi volilnih upravičencev bilo več kot 500.000. Osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volivcev.

Vodja volilne komisije v Donecku Vladimir Vysotsky na volišču.
Reuters

Glasovnice v obeh separatističnih republikah, ki jih Rusija priznava kot neodvisni državi, so izključno v ruskem jeziku, v regijah Herson in Zaporožje pa so glasovnice natisnjene tudi v ukrajinščini.

Prostovoljka v Lugansku deli letake z napisi "Za vedno z Rusijo".
EPA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN obsodil napovedane referendume, rekoč, da je vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države, kršitev Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava.

Podobnega mnenja je bil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da je Moskva z načrtovanjem referendumov dolila "olje na ogenj", referendume pa obsoja tudi Nato.

Zelenski pozval Ruse, naj se uprejo mobilizaciji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Ruse v četrtek pozval, naj se uprejo delni mobilizaciji, ki jo je odredil ruski voditelj Vladimir Putin, njegova odločitev pa je sprožila številne proteste in spodbudilo množične odhode iz države.

"V teh šestih mesecih vojne je umrlo 55.000 ruskih vojakov (...)," je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem nagovoru. "Želite več? Ne? Potem protestirajte. Borite se. Bežite. Ali pa se predajte" ukrajinski vojski, je pozval.

Rusom je očital, da so sokrivi za zločine v Ukrajini. "Vi ste že sokrivi za vse te zločine, umore in mučenja Ukrajincev. Ker ste bili tiho. Ker ste tiho," je še dejal ukrajinski predsednik.

"In zdaj je čas, da izberete: za moške v Rusiji je to izbira umreti ali živeti, postati invalid ali ohraniti zdravje. Za ženske v Rusiji je izbira, da za vedno izgubijo svoje može, sinove, vnuke, ali pa jih še vedno poskušajo zaščititi pred smrtjo, pred vojno, pred eno osebo (Putinom)," je nadaljeval.

V nagovoru Ukrajincem pa je Zelenski dejal, da je delna mobilizacija Rusije znak moči Kijeva. To po njegovem pomeni, da vojna zdaj za Ruse ne bo več samo televizijski dogodek, ampak bo vstopila v resnično življenje.

Putin je v sredo ukazal delno mobilizacijo, dan po tistem, ko so proruske oblasti v štirih regijah v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale referendume o priključitvi Rusiji. Po napovedi o vpoklicu v vojsko so iz Rusije poročali, da Rusi množično zapuščajo državo. Leti v sosednje države, ki Rusom omogočajo brezvizumski vstop, so bili skoraj v celoti zasedeni, cene letalskih kart pa so skokovito narasle.

Na protestih po vsej Rusiji proti delni mobilizaciji je bilo v sredo aretiranih več kot 1300 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta