Negujejo tradicijo mariborskega nogometa

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
03.12.2019 14:44

Z vsakoletnimi srečanji nekdanji nogometaši poskrbijo, da spomini ne utonijo v pozabo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečanja se je udeležilo blizu 90 nekdanjih nogometašev Branika, Kovinarja in Železničarja.
Andrej Petelinšek

Nogometni veterani mariborskega Branika so prvo srečanje pripravili leta 2002, na srečanje leta 2014 so povabili nogometne veterane Kovinarja, lani pa še nogometne veterane Železničarja. Letošnje srečanje je bilo za črno-bele že osemnajsto, za rdeče-bele s Teznega šesto in za modro-bele s Tabora drugo. Podobno kot v zadnjih nekaj letih so se nekdanji nogometaši treh mariborskih klubov srečali v gostišču Gurmanski hram na Teznem. Zbralo se jih je blizu 90, med njimi je bilo tudi nekaj gostov, Milan Jarc, podpredsednik NZ Slovenije, Rudi Bračič, predsednik Zveze nogometnih trenerjev Slovenije, Alojz Križman, častni predsednik ZMŠD Branik, in Ivo Daneu, slovenska košarkarska legenda.

O varu in tribuni
Nogometne veterane je pozdravil Marjan Makari, predsednik organizacijskega odbora, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je na enem mestu zbralo toliko nekdanjih nogometašev, ki so spisali zgodovino nogometa v štajerski prestolnici. Jarc je spregovoril o sedanjem stanju v mariborskem nogometu, Bračič o novih pravilih sojenja ob upoštevanju tehnologije VAR, Križman pa o vlaganjih v športno in predvsem nogometno infrastrukturo v Mariboru, pri čemer je kritično spregovoril o obnovi zahodne tribune stadiona v Ljudskem vrtu. Ko je meh raztegnila simpatična Špela Pokeržnik in zaigrala nekaj poskočnih, je druženje postalo bolj sproščeno.
"Z organizacijo srečanja je bilo kar precej dela, težko je bilo najti ustrezne prostore za približno sto ljudi. Najprej je kazalo, da nas bo morda nekaj čez 70, toda prišlo jih je približno 90. To pomeni, da si nekdanji nogometaši, čeprav so igrali za različne mariborske klube, želijo takšnih srečanj," je povedal Makari in dodal: "Smo edini v Sloveniji, ki prirejamo srečanja nekdanjih nogometašev, z njimi ohranjamo spomin na bogato zgodovino mariborskega nogometa, na nekdanje odlične nogometaše vseh treh mariborskih klubov. Tudi na tiste, ki jih ni več med nami. Ohranjamo tudi prijateljske vezi, ki so bile stkane na igrišču ali zunaj njega. Prepričan sem, da se bo tradicija tovrstnih srečanj nadaljevala."
"Krasni in nepozabni časi"
​Nekateri nogometni veterani so domala stalnica srečanj, nekateri so bili tokrat prvič. Med njimi tudi Hinko Kovač, dolgoletni nogometaš Železničarja in eden najstarejših na srečanju. "Počutim se imenitno. Opazil sem veliko znanih obrazov, nekaterih že dolgo nisem videl, zato sem jih bil toliko bolj vesel. Spomini na nogometna leta so prijetni, obujamo jih, slišal sem tudi nekaj zanimivih pripetljajev iz obdobja, ko sem še bil aktivni nogometaš, in so bili zame nekaj novega. Nogomet sem igral od leta 1954 do 1965. To so bili krasni in nepozabni časi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta