Nižji zneski na položnicah za plačilo elektrike

Urban Červek Urban Červek
25.03.2020 18:48

Odločitev vlade o neplačevanju določenih prispevkov na računih za elektriko bo po napovedih zneske na položnicah znižala za povprečno 22 odstotkov. Začasna znižanja cen elektrike napovedujejo tudi prodajalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Med ukrepi za blažitev posledic krize zaradi epidemije koronavirusa je vlada 20. marca izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. S tem bi odjemalci prihranili v povprečju - odvisno od porabljene elektrike - 22 odstotkov zneska na položnicah, so ocenili.
Danes pa so se odzvali še pri podjetju GEN-I, kjer so začasno, za tri mesece, napovedali znižanje cen električne energije za 15 odstotkov za svoje odjemalce. "Kot prvi dobavitelj električne energije v Sloveniji znižujemo cene v času, ko so se številna gospodinjstva in mala podjetja znašla v stiski. Upamo, da bodo našemu zgledu sledili vsi gospodarstveniki, ki to danes zmorejo, ne le energetiki. Zdaj ni čas za kovanje dobičkov in lastne interese, ampak za solidarnost," je zapisal dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I. V poprečju naj bi oba ukrepa pri njihovih strankah znižala zneske na položnicah za 30 odstotkov, so ocenili pri GEN-I.
Podoben ukrep napovedujejo tudi pri mariborski Energiji Plus. "Z namenom, da zmanjšamo negativne učinke, s katerimi se soočajo naši kupci, smo že izvedli nekaj ukrepov, nekaj pa jih še bomo. Med slednje sodi tudi začasno znižanje cen za dobavljeno električno energijo za gospodinjstva in male poslovne kupce za mesece marec, april in maj. Dokončno višino bomo določili v prihodnjih dneh in kupce o tem na primeren način tudi obvestili. Po vsej verjetnosti se bodo težave pri poravnavanju obveznosti za porabljeno električno energijo nadaljevale tudi kasneje, zato poleg kratkoročnega znižanja cen pripravljamo tudi različne možnosti za reševanje tovrstnih težav," so sporočili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta