Nova bela knjiga: Skupina modrecev bo razmislila vizijo prihodnosti

Franja Žišt Franja Žišt
17.01.2020 17:41

Ključna vprašanja, ki bodo za našo družbo pomembna v naslednjih desetih do petnajstih letih, bo naslovila strokovna komisija pod vodstvom dr. Jadrana Lenarčiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova bela knjiga bo strateški dokument, krajši po obsegu in drugačen po usmeritvi, kot je bila zadnja bela knjiga v letu 2011, napovedujejo na ministrstvu za izobraževanje.
Andrej Petelinšek

"Nova bela knjiga bo primarno strateški dokument, krajši po obsegu in drugačen po usmeritvi, kot je bila zadnja bela knjiga v letu 2011," je danes na predstavitvi nastajanja novega družbenega dogovora o vzgoji, izobraževanju in znanju dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Čeprav je snovanje bele knjige napovedal že v letu 2018, je ministrstvu doslej uspelo izvesti le regionalne posvete z najširšo zainteresirano javnostjo v prvi polovici lanskega leta in sestaviti spisek raziskav na področju izobraževanja, sedaj pa je minister končno imenoval strokovno delovno skupino, ki bo pripravila besedilo novega dokumenta. Vodil jo bo dr. Jadran Lenarčič, direktor Instituta Jožef Stefan.

V skupini tisti z zgodovinskim spominom

"Mislil sem, da je prišlo do napake," se je na povabilo za vodenje delovne skupine najprej odzval Lenarčič, ki poudarja, da ni strokovnjak za šolstvo in izobraževanje na nižji stopnji. Je predvsem raziskovalec, začetnik robotike, ki pa se ukvarja s tehnologijo prihodnosti in ustvarjalnostjo, zato je na koncu, ko je ugotovil, da bo skupina snovala predvsem vizijo, vendarle privolil v vodenje. Pod pogojem, da skupina ne bo prevelika in da bo sestavljena iz različnih strokovnjakov, modrecev z različnimi pogledi, izkušnjami, razlaga Lenarčič. O prihodnosti slovenskega šolstva bodo ob Lenarčiču tako razmišljali še dr. Igor Lukšič in dr. Alenka Švab s Fakultete za družbene vede v Ljubljani, dr. Pavel Zgaga s Pedagoške fakultete v Ljubljani, glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj, ddr. Vojko Strahovnik s Teološke fakultete v Ljubljani, upokojena psihologinja dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dr. Ksenija Vidmar s Filozofske fakultete v Ljubljani, upokojeni ravnatelj Darko Rebernik in Mihaela Novak Kolenko s šolskega ministrstva. Pikalo je izpostavil, da so k sodelovanju vabili člane različnih moralnih in etičnih orientacij, različnih akademskih smeri, in tiste, "ki imajo že zgodovinski spomin". "Vsi ti ljudje imajo vizijo prihodnosti," je njihov izbor upravičil minister, ki je zbral ljudi, "ki so sposobni misliti za 20 let vnaprej".

Kurikularnih ukrepov v beli knjigi ne bo

Strokovna delovna skupina se bo ukvarjala z vprašanji naše družbe, naslovila bo ključna vprašanja, ki bodo pomembna v naslednjih desetih do petnajstih letih, in iskala odgovore, kako naj jih ta družba reši, je razlagal Pikalo. "Želimo, da je to v prihodnost usmerjen strateški dokument," je poudaril minister, ki je dal vedeti, da ni mogoče pričakovati, da bo novi strateški dokument tako poglobljen in izčrpen kot prejšnja bela knjiga na več kot 500 na drobno popisanih straneh. Da slednjega šolska politika v zadnjih desetih letih ni bistveno upoštevala, večina idej je ostala neuresničena, opozarjajo šolniki. So na ministrstvu zato evalvirali uresničitev ciljev prejšnje bele knjige? "To bo delo strokovne skupine, v skupini so tudi zahtevali, da se evalvira, kar je bilo v letu 2011 opravljeno," odgovarja minister in s tem pove, da jih evalvacije še čakajo. Ob tem je poudaril, da je prejšnja bela knjiga vsebovala kurikularne ukrepe, ki pa jih v novi ne bo.
Strokovna skupina naj bi besedilo pripravila do konca leta, v začetku prihodnjega pa bo o novi beli knjigi potekala širša javna razprava. Četudi to ni predpisano, bodo dokument najbrž poslali v razpravo in sprejetje v državni zbor, zaključujejo na ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta