Nujna je jasna obsodba sovražnega govora

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
13.12.2018 17:32

V kazenskem zakoniku je sovražni govor primerno definiran, kar šepa, je njegov pregon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na posvetu je predsednik Borut Pahor, tako kot že ničkolikokrat, slišal, da bi se moral bolj jasno in odločno odzivati na sovražni govor.
Robert Balen

Svoboda govora je ena temeljnih človekovih pravic, zato je treba biti pri njenem omejevanju izredno previden in tankočuten. V kazenskem zakoniku je sovražni govor primerno definiran, kar šepa, je njegov pregon, saj tožilci zelo ozko tolmačijo določbe na tem področju, zato je treba tukaj doseči napredek. Ob pravnem omejevanju svobode govora pa je za zajezitev sovražnega govora in večjo občutljivost zanj še posebej pomembno, da se že od mladih nog vzgaja k strpnosti, da ljudje na odgovornih položajih, še zlasti politiki, najprej s svojim zgledom in z jasno obsodbo sovražnega govora prispevajo k njegovi zajezitvi. To je le nekaj poudarkov z današnjega posveta o razmerju med svobodo govora in sovražnim govorom pri predsedniku republike Borutu Pahorju, ki so se ga udeležili nazorsko različno opredeljeni poznavalci, strokovnjaki iz nevladnih, akademskih in vladnih institucij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta