Odpadna embalaža in kazenske ovadbe, za odpadke bo letos poskrbljeno

Kristina Božič
20.02.2020 18:14

Gospodarska zbornica Slovenije opozarja na kopičenje odpadne embalaže, na ministrstvu za okolje so se odzvali na zaskrbljenost za zdravje ljudi in okolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neodpeljane embalaže od lani in predlani se je nakopičilo za 10.700 ton, prihaja pa še nova.
Andrej Petelinšek

Minister za okolje Simon Zajc je želel, preden bi govoril o rešitvah, povedati nekaj o družbah za ravnanje z odpadno embalažo. Te vodi tržna logika in na začetku tiskovne konference je opozoril, da se je pri nekaterih nakopičilo tudi pomanjkanje vlaganj in razvoja v zadnjih letih.
"Poslali smo inšpekcijo v pregled nekaterih družb za leto 2018. Naša inšpekcija je ugotovila, da so nekatere družbe pobrale denar, niso pa embalaže nato odpeljale. Na podlagi tega je inšpekcija podala tudi kazenske ovadbe. Kakšni bodo zaključki teh postopkov, ne vem. Sodelujemo pa tako s finančno upravo kot s policijo, da bomo močno poostrili nadzor nad delovanjem teh družb. Želim, da se embalaža, za katero so proizvajalci plačali, tudi zares odpelje. Če se praksa iz leta 2018, ki jo je ugotovila inšpekcija, nadaljuje, pa verjamemo, da bomo morali podati tudi še kakšno kazensko ovadbo," je dejal minister.

Organizacijska odgovornost za vso embalažo

Na ministrstvu za okolje so prepričani, da del težav, ki se ponavljajo iz leta v leto, temelji v načinu, kako so bile evropske določbe prenesene v slovenski pravni red. Trenutno obstaja zgolj finančna proizvajalčeva odgovornost, ki je omejena, prav tako pa proizvajalec za odpadno embalažo ni odgovoren organizacijsko. To želijo s spremembo zakona o varstvu okolja spremeniti. Tako bi bil proizvajalec odgovoren tudi organizacijsko, kar pomeni, da bi moral poskrbeti tudi za odvoz odpadne embalaže, odgovornost bi obsegala vso embalažo na slovenskem trgu. Predlog novele zakona o varstvu okolja sicer ostaja v javni obravnavi do 6. marca, o njeni vsebini hkrati poteka tudi medresorsko usklajevanje, saj ministrstvo želi, da bi vlada novelo čim prej potrdila in poslala nato v potrditev državnemu zboru še v sedanjem mandatu.

Prosti pad in samozadostnost

Simon Zajc je ob tem potrdil, da so na ministrstvu soočeni s številnimi problemi zaradi odstopa predsednika vlade Marjana Šarca, saj se soočajo z realnimi težavami na terenu, ki jih morajo reševati. Minister je poudaril, da želi, da se zakonodajni predlogi, ki so jih pripravili na stanovanjskem področju in glede zakona o varstvu okolja, vsebinsko uresničijo. To je tudi glavno vodilo pri tem, v kakšni koaliciji bi bil pripravljen sodelovati.
Tiskovna konferenca je sledila temu, da so na gospodarski zbornici dopoldan opozorili na kopičenje odpadne embalaže. Poleg še ne odpeljane odpadne embalaže iz let 2018 in 2019, ki naj bi je bilo 10.700 ton, prihaja sedaj še nova, ki je zasebne družbe za ravnanje z odpadno embalažo ne želijo več odvažati v enakem obsegu, saj je upravno sodišče decembra lani odpravilo spremembe okoljevarstvenih dovoljenj.
"Država bo poskrbela za odpadke iz let 2018 in 2019, kot je bilo določeno v interventnem zakonu. To, da poskrbijo za nove odpadke, pa je odgovornost komunalnih podjetij," je pojasnil minister Simon Zajc. "Problem je, da se kopiči embalaža, za katero je bilo dogovorjeno, da se jo odvozi, a se je ne," je dodal. Na ministrstvu sicer tako glede odpadnega blata kot glede odpadne embalaže mirijo, da je situacija za letos obvladljiva, a da je nujno, da država bolj poskrbi za lastne odpadke. Težava je, da je bilo področje ravnanja z odpadki dalj časa zanemarjeno in je bil nadzor pomanjkljiv, je pojasnil minister, ki je funkcijo nastopil pred manj kot letom dni. Rešitev vidi tudi v gradnji dodatnih sežigalnic po vzoru celjske, kar na ministrstvu proučuje tudi delovna skupina. Objekti za termično obdelavo odpadkov so v tujini sprejeti kot okoljsko odgovorne rešitve, saj se poleg vrhunske kakovosti ob transparentnem nadzoru zahteva tudi, da gre velika večina ob sežigu proizvedene energije za elektriko ali ogrevanje mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta