(ODZIVI) Arsenovič o odstopu Šarca: Ko podpore ni, nastopi čas za spremembe

J.Z., P.A.
27.01.2020 20:56

Predstavniki gospodarstva, socialnih partnerjev in politike ob odstopu predsednika vlade Marjana Šarca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor

"Kot župan lahko iz izkušenj povem, da je za uspešno delovanje najvažnejša ekipa. Vsak si želi delati z močno koalicijo, z močno podporo tako na mikro- kot na makronivojih. Če te podpore ni, razumem, da nastopi čas za spremembe. V načrte našega županstva pa vsekakor verjamem. Skupaj z ekipo si bomo ne glede na vse prizadevali, da se bo uresničevanje teh nemoteno nadaljevalo." 

Jože Smole
Os

Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev

"Odstop predsednika vlade pozdravljam. Vsi naši člani in tudi mednarodna javnost nas opozarjajo na nujnost reform, a se jih ta vlada niti lotila ni. Vendar to, da je vlada manjšinska, nič ne pomaga zdravstvu, kjer se čakalne dobe podaljšujejo, demografska ura pa tudi tiktaka," je dejal Jože Smole, prepričan, da bo "to vlado najbolj zaznamoval zakon o minimalni plači, s katerim so povzročili težave vsem in škodo gospodarstvu".  

Branko Meh
Robert Balen

Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije

V OZS bomo imeli tudi do nove vlade enake zahteve in pričakovanja, saj je malo gospodarstvo gonilna sila naše države in je preveč pomembno, da bi naše zahteve ostale prezrte. Ne želimo si praznih obljub politikov, zato tudi razumemo potezo predsednika vlade, ki je napovedal odstop. V tej manjšinski vladi ni mogel uresničiti tega, kar je obljubil pred volitvami," je menil Meh. Čim prej si želijo novo, stabilno vlado, ki bo izvedla davčno in zdravstveno reformo ter reformo trga dela. 

Sonja Šmuc
Robert Balen

Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije

"Premier je z odstopom presekal gordijski vozel, menijo v Gospodarski zbornici Slovenije, saj v vladi nekaj mesecev ni bilo zaznati usklajene politične smeri, predlogi zakonov v DZ so temeljili čedalje bolj na populizmu in enostranskih interesih, jasne in razumne strategije ni bilo. Tudi zdravstvena reforma ni prava reforma, ne moremo se je lotiti pri financiranju, ne da bi vedeli, zakaj to sploh počnemo," je dodala Sonja Šmuc, upajoč, da bi čim prej dobili novo vlado, ki bi se lotila strukturnih vprašanj. 

Aleksander Zalaznik
Robert Balen

Aleksander Zalaznik, predsednik Združenja Manager

"V enakem obdobju lani smo pozvali k družbenemu dogovoru za višje plače vseh in večjo blaginjo celotne družbe. Brez stabilne in državotvorne politike tega ne bomo dosegli. Kaže, da smo še daleč od tega. Za gospodarstvo, ki dela dobro, in državljane, ki potrebujejo zagotovilo, da je v Sloveniji vredno ustvarjati, to ni spodbudno sporočilo," je premierjev odstop pospremil Zalaznik, saj je ob ohlajanju gospodarstva in geopolitičnih negotovostih politična stabilnost ključna za učinkovito odzivanje države. 

Lidija Jerkič
Robert Balen

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

"Glede na zmožnost sprejemanja zakonodaje in na moč v parlamentu je bil odstop predsednika vlade Marjana Šarca edina logična in odgovorna poteza. Vendar bo zaradi nje ponovno odloženo odločanje o zdravstveni reformi, dolgotrajni oskrbi, začeto delo pri stanovanjski politiki, o zakonu o delovnih razmerjih, o pokojninski zakonodaji," je ocenila Lidija Jerkič in spomnila na obetaven začetek, ko je vlada še lahko sprejela zakon o minimalni plači, ukinila zujfovske ukrepe in razbremenila regres. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta