Opozicija zahteva razpravo o Logarjevem dopisu o pravosodju

STA, M.R.
14.05.2020 13:57

V opozicijskih LMŠ, SD, Levica in SAB zahtevajo sklic skupne nujne seje odborov DZ za zunanjo politiko in za pravosodje glede po njihovem mnenju nedopustnega napada predstavnikov vlade v mednarodnem okolju na medije in sodno vejo oblasti. Gre za zapis premierja Janeza Janše o medijih in dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja glede pravosodja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za zunanje zadeve Anže Logar
Robert Balen

V opoziciji so se že v minulih dneh kritično odzvali na Janšev zapis z naslovom Vojna z mediji in na spremni dopis zunanjega ministra k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji.
Zunanji minister Anže Logar je v dopisu, poslanemu Evropski komisiji, opisal svoje videnje delovanja slovenskega pravosodja. Med drugim je pojasnil, da se številni sodni postopki končajo, ker zadeve zastarajo, številne sodbe ustavnega sodišča pa niso bile implementirane.

Levica: To zlonamerno maje ugled Slovenije

Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca je Logar postregel z novim incidentom. Evropskemu komisarju je poslal pismo, v katerem grobo obračunava s sodno vejo oblasti v naši državi, je dejal Vatovec na današnji novinarski konferenci. V Levici ocenjujejo, da to zlonamerno maje ugled Slovenije v tujini in doma.
Na skupni seji odborov bodo zahtevali, da vlada prekliče pismo in se opraviči pri Evropski komisiji. Predlagajo tudi sklep, s katerim obsojajo takšna dejanja zunanjega ministra in predsednika vlade, kar zadeva medijev. Predlagajo še, da se morajo predstavniki vlade vzdržati dejanj in izjav, s katerimi majejo in krnijo ugled Slovenije v tujini, je pojasnil Vatovec.

SD: Logar sam sebe postavlja za prvega inkvizitorja v državi

V SD obžalujejo Logarjeva dejanja, "nekoč spoštovanega kolega v DZ, ki je bil predvsem znan po tem, da je znal predstaviti DZ dobre in vsebinske razprave", je povedal poslanec Matjaž Nemec.
Danes po njegovem mnenju Logar s tem, ko medresorsko usklajeno poročilo povozi "s pripenjanjem svojega pogleda, ki je izrazito ideološki, sam sebe postavlja za prvega inkvizitorja v državi". Ministrstvo za zunanje zadeve pa žal spreminja v ministrstvo za ideološke zadeve, ocenjuje Nemec in opozarja, da je to že drugič.
Od ministra po besedah Nemca na odboru pričakujejo odgovore, ali je Slovenija še del jedrnih držav EU, ki kot svojo srčiko odnosa do EU postavljajo v koncept vladavine prava.

LMŠ: To je neodgovorna vlada in neodgovorna politika

Poslanec LMŠ Nik Prebil ocenjuje, da Logarjev dopis kaže na nesprejemljiv in nedopusten način delovanja te vlade, ki še dodatno blati ugled države v mednarodnem prostoru. Logar je po njegovem mnenju v dokaj nestrpnem nastopu na Televiziji Slovenija povedal, da je dopis njegovo osebno mnenje. A Prebil opozarja, da tako mnenje zunanjega ministra ni nikoli zgolj osebno, pač pa v obliki, kot je bilo poslano, v imenu države odpira ideološke in strankarske teme, kar da je nedopustno. "To je neodgovorna vlada in neodgovorna politika," je ocenil Prebil. Dodal je, da je za LMŠ takšen manever nedopustna diskreditacija tako države kot sodnega sistema.

SAB: Ošabno sprenevedanje, da gre za osebno pismo, nikakor ne drži

Namesto tega, da bi se vlada po prvem valu epidemije novega koronavirusa osredotočila na ukrepe za blaženje gospodarske krize, komunicirala tako, da bi pomirjala ljudi, pa ljudi razdvaja in straši, je v Luči Logarjevega dopisa danes ocenila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper.
"Ošabno sprenevedanje, da gre za osebno pismo, nikakor ne drži," je še dejala in izpostavila, da je minister in član vlade, zato je v tem smislu to sporočilo vlade. Sporočilo po mnenju SAB ruši ugled Slovenije v tujini. Predvsem pa SAB moti, da je Logar po njihovem mnenju skušal s tem vplivati na vsebino poročila, ki ga bo pripravila Evropska komisija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta