Osem novih primerov ošpic, letos skupno potrjenih 40 primerov: Med obolelimi deset cepljenih

Tina Recek Tina Recek
17.12.2019 17:43

Novembra in decembra smo v Sloveniji imeli dva primera izbruha ošpic, ko je za njima zbolelo 19 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjih dveh mesecih so trije otroci zboleli za ošpicami. 
Profimedia

Osem novih primerov ošpic so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot je sporočila nacionalna koordinatorica programa cepljenja Marta Grgič Vitek, je bilo v letošnjem letu do včerajšnjega dne skupno potrjenih 38 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Po njenih besedah imamo v Sloveniji vse več primerov ošpic. Ob tem je dodala, da so v novembru in decembru obravnavali dva predvidoma nepovezana izbruha ošpic. Večjega na Gorenjskem, kjer je zbolelo 16 ljudi, manjšega pa v Ljubljani, kje so zboleli trije. Med 19 obolelimi so bili trije otroci, ostalo odrasli. Poleg dveh izbruhov so zabeležili še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe. Obolelih pa utegne biti več kot 40, saj sta trenutno dva suma v preiskavi.
Po podatkih NIJZ je bilo med obolelimi osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, osem je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Ob tem zdravniki poudarjajo, da je običajno pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta