Pahor o volitvah: Ne bo mogoče zmagati z razdvajanjem, potem pa vladati s pozivanjem k sodelovanju in enotnosti

M.R., A.L., STA
09.02.2022 13:06

Predsednik države Borut Pahor je ob 13. uri podpisal odlok o razpisu letošnjih rednih volitev v državni zbor, ki bodo v nedeljo 24. aprila. Roki za volilna opravila bodo začeli teči 14. februarja, ko bo že mogoče vložiti kandidature in jih bo volilna komisija zbirala vse do 24. marca. Odlok bo danes objavljen v uradnem listu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stranke morajo 45 dni pred volitvami odpreti posebne transakcijske račune za sredstva, ki bodo porabljena v namen predvolilne kampanje. 23. aprila bo začel veljati volilni molk in bo veljal do zaprtja volišč. 

Najpozneje 20 dni po volitvah bo imel prvo ustanovno sejo novi sklic državnega zbora, nato pa bodo stekli postopki za oblikovanje nove vlade.

Pahor je povedal, da so bile v času epidemije volitve razmeram primerno izvedene v številnih evropskih državah, pri tem je omenil predčasne volitve na Portugalskem in tudi lanski referendum v Sloveniji.

Borut Pahor
Robert Balen

Mandat za sestavo vlade bo po posvetih z vodji poslanskih skupin podelil tistemu kandidatu, ki bo imel absolutno podporo za imenovanje vlade. "Torej 46 glasov ali več," je ponazoril in dodal, da bo vodje poslanskih skupin prosil, da mu podporo izkažejo s podpisi poslank in poslancev. Zaveda se, da to ni "predpisana norma", a izkušnje kažejo, da je koristna. To se je še zlasti izkazalo februarja 2020, ko so mu pred potrditvijo sedanjega predsednika vlade poslanke in poslanci izkazali voljo s svojimi podpisi. 

O svoji odločitvi glede datuma volitev je že 20. januarja obvestil tudi državno volilno komisijo (DVK). 

Pred začetkom predvolilne kampanje je Pahor opozoril, da je ta namenjena ljudem, pri tem pa je pozval k "visoki ravni kulture dialoga". "Tako, kot bo nekdo zmagal, bo tudi vladal. Ne bo mogoče zmagati z razdvajanjem, potem pa vladati s pozivanjem k sodelovanju in enotnosti," je povedal Pahor. 

Ker želi desnica po prihodnjih volitvah znova prevzeti oblast, je ravno Borut Pahor eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade​
Robert Balen

Po njegovih besedah je namen predvolilne kampanje, da tisti, ki se potegujejo za zaupanje in mandat, "čim jasneje, razumljivo, pošteno in po najboljših močeh utemeljijo, zakaj so prav oni najboljši za nas in za Slovenijo".

Razumljivo je, da se v tem času pokažejo razlike vseh tekmecev, meni Pahor, pri tem pa ocenjuje, da soočenja razlik služijo temu, da se ugotovi, kdo in kako jih je sposoben upoštevati in premostiti v skupno dobro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta