Pismo obupane matere poslancem

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
09.09.2019 17:55

Če bo dodatek za delovno aktivnost ukinjen, se materam samohranilkam ne bo več splačalo delati, saj bodo na koncu meseca imele manj, kot če bi bile brezposelne, so izračunali v Inštitutu 8. marec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Revščina je v Sloveniji še vedno velik problem. Stanje se kljub veliki gospodarski rasti ni popravilo.
Andrej Petelinšek

"Sem mamica samohranilka treh otrok. Dva sta že polnoletna, tretji obiskuje devetletko. In sem ena od mamic, ki zavoljo štiriurnega delovnika zaslužimo manj kot minimalni dohodek (667 evrov). Zato prejemam tudi dodatek za delovno aktivnost in sem opravičena plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja, kar skupaj znese okoli 140 evrov na mesec. Za ta denar otroku poravnam šolske obveznosti, kajti v šoli ne smem biti nikoli dolžna.
Kruh in mleko za otroke
Če zamudim plačilo obveznosti, ker me življenje sili v kolobarjenje s plačili položnic, prejmem opomin, doletela me je tudi že izvršba," svojo zgodbo v pismu, ki ga je naslovila na poslanke in poslance državnega zbora, opiše Majda K., ki ne želi, da jo imenujemo s polnim imenom. Dela že več kot trideset let, a je resno zbolela, zato lahko dela le štiri ure. Kljub višji izobrazbi dela v pralnici, saj drugje ne dobi zaposlitve. V javnem sektorju, za miloščino, pravi in dodaja: "Poslušam izračune, obete o lepem življenju, ki da ga bojda prinaša gospodarska rast. Poslušam vrednostne sodbe o vseh nas, ki se trudimo preživeti vsak dan in niti pomisliti ne upamo, da bi v svoj vsakdan vnesli druženje z znanci ob kakšni kavi. Ena kava pomeni kilogram kruha in liter mleka za moje otroke. In potem me obsojajo, da si tega denarja ne zaslužim, da sem lena, da se premalo trudim za zaposlitev, s katero bi preživeli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta