(POGOVOR) Milan Kučan: Šarec pove zelo jasno, ljudem razumljivo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
25.01.2019 15:25

Nekdanji slovenski predsednik upa, da bo pri Evropejcih tudi po majskih volitvah dolgoročno le prevladal interes za ohranitev Evropske unije, ki pa bi jo bilo treba okrepiti tudi s kakšnimi radikalnimi spremembami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kučan na pogovoru v Mariboru: "Zelo bo pomembno, koga bomo Slovenci maja izvolili v Evropski parlament."
Igor Napast

Z nekdanjim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom smo se pogovarjali ob robu zadnje Tretje srede, ciklusa pogovorov ob lanskem evropskem letu kulturne dediščine, ki sta jih pripravljala sodelavka Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Mariboru Mateja Ratej in večerovec Rok Kajzer. Zadnji pogovor v Muzeju narodne osvoboditve Maribor je bil ubran na temo narodnega značaja, poleg bivšega predsednika pa sta pred polnim avditorijem sodelovala še filozofinja Karolina Babič ter režiser in scenarist Dušan Moravec.
Prav Milan Kučan, po rodu Prekmurec, je prirediteljem predlagal, da bi kazalo ciklus pogovornih večerov nadaljevati, saj letos obhajamo stoletnico priključitve Prekmurja matični domovini. Zategadelj smo ga najprej vprašali prav o Prekmurju.
"Obletnica ima natančno ime: Sto let priključitve Prekmurja Sloveniji in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V tem imenu sta vsebovana oba važna elementa, kakor smo v našem iniciativnem odboru predlagali, da se v zakonu o državnih praznikih ta dan tako spremeni. Ker tam je za zdaj govora zgolj o združitvi Slovencev. S tem je povezana tudi moja vizija Prekmurja. Prekmurje je prišlo, če pogojno uporabim tak izraz, v Slovenijo kot multikulturna družba. Res je večinsko Prekmurje poseljeno s Slovenci, a so bili v njegovi zgodovini zmeraj močno prisotni tudi Madžari, Judje, Nemci, Hrvati. To značilnost je Prekmurje ves čas ohranjalo in si želim, da se ta značilnost afirmira tudi danes. Takšna skupnost namreč dokazuje, da je multikulturnost mogoča in da je mogoče sožitje ter skupno življenje ljudi različnih narodov, različnih kulturnih tradicij in religij. Kar je treba ob tem poudariti, je, da ni nikoli od priključitve leta 1919 zaradi te različnosti prišlo do konfliktov, če seveda odmisliva madžarsko okupacijo. Ki pa je prišla od zunaj in je bila izjemna ter v teh okoliščinah specifična tudi v primerjavi z drugimi deli Slovenije. Namreč tedaj med drugo svetovno vojno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta