Pokojnina vsaj 630 evrov

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
25.10.2018 16:51

Čeprav tudi po včerajšnjem sestanku koalicijskih prvakov pri premierju še ni jasno, kako bo vlada uresničila zapisane obljube upokojencem v koalicijski pogodbi, so ti jasni, kaj pričakujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokojnine naj bi se v času gospodarske rasti vsako leto poleg redne uskladitve tudi izredno usklajevale.
Nataša Juhnov

Okoli 267.000 slovenskih upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od praga revščine, torej manj kot 613 evrov, opozarjajo v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Med njimi niso le tisti, ki so se upokojili z manj pokojninske dobe, ampak tudi upokojeni po 40 letih dela. Da bi izboljšali njihov življenjski standard, so v ZDUS za novo vlado pripravili kar nekaj predlogov sprememb pokojninskega zakona in zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Svoje predloge sprememb so podrobneje predstavili na včerajšnji tiskovni konferenci.

Za ženske že prihodnje leto

"Predvsem je pomembno, da se poslej pokojnine vsako leto redno usklajujejo, kot je predvideno v pokojninskem zakonu, poleg tega pa je treba v prihodnjih letih povišati tudi odmerni odstotek in tako pokojnine za polno pokojninsko dobo postopoma dvigniti nad prag revščine," je poudaril predsednik ZDUS Janez Sušnik. Po njihovem predlogu, ki ga bodo poslali v parlament, se odmerni odstotek za vse bodoče upokojence ne bi zvišal kar čez noč, ampak postopoma, do leta 2024, ko naj bi znašal 63,5 odstotka od pokojninske osnove. Tako naj bi vsi, ki se bodo upokojevali s 40 leti pokojninske dobe, dobil vsaj 630 evrov pokojnine, so izračunali. Takšen odmerni odstotek bi za ženske lahko začel veljati že prihodnje leto, saj je že zdaj tako visok, a bi se po veljavnem zakonu moral v letu 2019 znižati, medtem ko bi se za moške začel postopoma zviševati šele leta 2020 in se s sedanjih 57,25 odstotka zvišal na 63,5 do leta 2024.
Poleg tega tudi zahtevajo, da nova vlada v svojem mandatu dosledno spoštuje pokojninski zakon in v vseh letih izplačuje letni dodatek vsem upokojencem v dveh različno visokih zneskih. Predlagajo še dvig dela vdovske pokojnine s sedanjih 15 odstotkov na 25 odstotkov ter pogrebnino ponovno za vse svojce ali druge osebe po umrlem v višini 530 evrov. Spomnimo, do pogrebnine so zdaj upravičeni le upokojenci z nizkimi pokojninami.

Evro za upokojenske organizacije

Sicer pa pričakujejo, da bo vlada dosledno izpolnjevala tudi obljube iz koalicijske pogodbe in pokojnine v času gospodarske rasti vsako leto poleg redne uskladitve tudi izredno usklajevala. Torej, ob triodstotni gospodarski rasti za odstotek, ob štiriodstotni rasti za 1,5 odstotka in ob petodstotni rasti za dva odstotka. "S tem bi vsaj deloma nadomestili negativne učinke interventne zakonodaje, ki je od leta 2010 naprej vplivala na znižanje pokojnin," je poudarila predsednica komisije za bivanjski standard in pokojninsko politiko pri ZDUS Nežka Ivanetič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta