Pokojninske spremembe: Še se bodo pogajali, nič še ni dokončno

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
30.08.2019 16:37

V koalicijski SAB imajo največ pripomb in drugačnih predlogov, fiskalni svet opozarja na nujnost izračunov javnofinančnih posledic vsaj za obdobje do leta 2040.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj sporen, kar je pokazala tudi javna razprava, ostaja dvojni status po upokojitvi.
Profimedia

V ponedeljek, 2. septembra, se zaključuje javna razprava o pokojninskih spremembah. Odziv je bil precejšen. Večino pripomb in predlogov so posredovale fizične osebe, svoja stališča pa so podali tudi fiskalni svet, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in nekatere politične stranke.

Največ pripomb na dvojni status

Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da se največ pripomb in predlogov nanaša na dvig odmernega odstotka, drugačno upoštevanje prostovoljnega zavarovanja v pokojninsko dobo brez dokupa in višino pokojnine, ki naj bi jo prejemali tisti, ki bodo delali tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev ob plači. "Vseh pripomb in predlogov ne bo mogoče upoštevati," ugotavljajo, saj nekateri med njimi niso predmet predvidenih sprememb, nekateri predlogi, predvsem okrog dvojnega statusa upokojencev, pa se med seboj celo izključujejo, pravijo. In pojasnjujejo: "Nobena predlagana rešitev še ni dokončna, razen da je umaknjen prvotni predlog ministrstva, po katerem bi se upokojitvena starost za zavarovance brez 40 let pokojninske dobe postopno zvišala s 65 na 67 let. Pogajanja med socialnimi partnerji se bodo septembra namreč nadaljevala."

SAB za višje odmerne odstotke in bonuse

Bodo pa pokojnine za 40 let dela višje za moške, saj nasprotovanj predlogu, da se odmerni odstotek s sedanjih 57,25 odstotka postopno dvigne na 63,5 odstotka, ni. Za ženske ta odmerni odstotek velja že zdaj. Pokojnine naj bi se povišale tudi za vsakega otroka, in sicer za enega za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.
Socialni partnerji so se prav tako dogovorili za spodbude tistim, ki bodo delali po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe. Kompromisni predlog predvideva, da bi se pokojnina zvišala za tri odstotke za vsako leto, pri čemer bi se za vsakih šest mesecev dopolnjene pokojninske dobe prištelo 1,5 odstotka. Po zdajšnji ureditvi se prišteje en odstotek na vsake tri mesece.

Fiskalni svet od vlade zahteva izračune

Glede tako imenovanega dvojnega statusa upokojencev pa se jim zdi neustrezen predlog, da bi zahtevo za pridobitev 40 odstotkov starostne pokojnine ob izpolnitvi pogojev za upokojitev upravičenci lahko dali kar med trajanjem obstoječega delovnega razmerja. Zavzemajo se, da bi lahko zavarovanci to vlogo podali šele naknadno, po prekinitvi delovnega razmerja oziroma po sklenitvi nove pogodbe o zaposlitvi. "Treba je spodbujati delovno aktivnost starejših, hkrati pa dati priložnost tudi mlajšim," menijo.
Fiskalni svet pa vladi predlaga, naj v postopku sprejemanja zakona pripravi in javno objavi izračune javnofinančnih posledic za daljše obdobje oziroma vsaj za obdobje do leta 2040. Pri tem izpostavljajo povečanje odmernih odstotkov, ki bi se postopno dvigovali do leta 2025, pri čemer opozarjajo, da se po letu 2025 v skladu z demografskimi projekcijami pričakuje povečanje števila upokojencev, kar bi lahko vplivalo na povečanje javnofinančnih sredstev v obdobju, ko se zaradi pričakovanih višjih stroškov staranja pričakuje njihova hitra rast.
Čeprav na fiskalnem svetu ugotavljajo, da predlog zakona vsebuje tudi rešitve, ki spodbujajo k podaljšanju delovne aktivnosti, pa so po njihovi oceni učinki takšnih ukrepov težje določljivi. Pri sprejemanju zakonodaje z dolgoročnimi javnofinančnimi učinki je zato treba ugotoviti, ali so izzivi dolgoročne vzdržnosti javnih financ ustrezni, pojasnjujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta