Pokojninski zakon: ESS ni dal podpore predlogu SDS

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
14.02.2020 17:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ekonomsko-socialni svet ni naklonjen dopolnitvi pokojninskega zakona, ki jo predlaga SDS. Meni namreč, da parcialne rešitve niso dobre in bi bilo takšna vprašanja bolj smiselno reševati v okviru celovite pokojninske reforme, saj pogajalska skupina za pripravo le-te še deluje. Člani ESS so med drugim opozorili, da predlagane spremembe izenačujejo dve skupini ljudi, ki nista v enakem položaju. Po predlogu bi namreč izenačili pravice tistih, ki so v obdobju do konca leta 2012 čas vojaščine in študija dokupili kot pokojninsko dobo, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje priznala kot pokojninska doba brez dokupa.
Spomnimo, dopolnilni predlog je že obravnaval tudi parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide in sklenil, da o njem ne bo odločal, dokler ne bo imel mnenja ESS.
V Levici pa so še predlagali, da bi se uredil tudi status vseh tistih, ki so se prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 31. decembrom 2012 in so tudi po tem datumu ostali vključeni v to zavarovanje. Gre pretežno za delavce, ki so zaradi stečajev podjetij pristali na zavodu za zaposlovanje, kjer so določeno obdobje prejemali nadomestilo za brezposelnost, po preteku tega obdobja pa so si prispevke za pokojninsko zavarovanje plačevali sami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta