Politične napetosti: "Ni afere, ni potrebe po odstopu"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
24.04.2020 20:04

Tako je včeraj zatrdil gospodarski minister, ki zavrača, da bi vplival na posle z zaščitno opremo. Opozicijske stranke glede interpelacije z izjemo SNS enotne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša po Tarči ni branil Počivalška. Do torka zahteva poročilo ministrstev. Zdaj tudi Dejan Židan meni, da si vlada zasluži interpelacijo. 
Robert Balen

Po razkritju pričevanj in dokumentov o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in pritiskov drugih politikov v poslih za nabavo zaščitne opreme se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek: "Zgodba je dobila v zadnjih tednih medijske razsežnosti in se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na mojo glavo." Zavrača, da bi on ali njegovi sodelavci kakorkoli vplivali na odločitve pri nabavah zaščitne opreme, saj za to niso imeli "niti časa niti volje".

"Zavod bo moral sprejeti odgovornost"

Odločitve niso bile stvar posameznika, ampak sodelovanje več ministrstev, je Počivalšek zatrdil. "Za podpis pogodb in posamezne nabave pa je pristojen zavod, to je njegova odgovornost, ki jo bo moral sprejeti. Na nas pa je, da opravimo nadzor nad njegovim delovanjem, to je naloga ministrstva za gospodarstvo in to tudi počnemo," je dejal. Spomnil je, da so po dveh večjih dobavah 10. aprila lažje zadihali: "Vzpostavili smo redne dobave in zagotovili zadostne zaloge v skladišču." A po tej odločitvi je zavod po Počivalškovih navedbah na lastno pest "izvedel manever, ki je sodu izbil dno". S prstom je pokazal na nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, s katerim da v javnosti ni želel prati umazanega perila. Zakaj ga je razrešil? Sodu je zbila dno, tako Počivalšek, pogodba s podjetjem SLA marketing v višini skoraj 2 milijona evrov za dobavo 1,8 milijona mask, pri čemer so že imeli zadostne količine opreme in bi se za ceno po njegovih besedah lahko pogajali.
Minister ne vidi nobene potrebe po tem, da bi odstopil, večkrat je tudi poudaril: "Ne vidim nobene afere, vidim odlično opravljeno delo." V bran šefu SMC se je postavila vodja poslanske skupine Janja Sluga, ki je razkritja na javni televiziji označila kot pavšalne navedbe in izjave brez dokazov. Na poslansko skupino smo naslovili vprašanje, kolikšno podporo njihovih poslancev ima Počivalšek po tem, pa so odvrnili, da obžalujejo, da se "kritični trenutki izkoriščajo za linčanje tistih, ki so se z nadčloveškimi napori trudili, da so napolnili prazna skladišča z zaščitno opremo".

Konstruktivna nezaupnica težko izvedljiva

Drugače meni opozicija, ki se je po izhodiščni "solonapovedi" šefa LMŠ Marjana Šarca interpelacije zoper Počivalška poenotila, z izjemo SNS, kjer bodo pred odločitvijo počakali na vsebino in dokaze. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da bodo z vsemi ukrepi, ki so možni v DZ, poskusili priti do dna in "videti, kdo govori resnico". Po njegovi oceni je sicer konstruktivna nezaupnica vladi, ki jo je kot eno izmed možnosti omenjal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, težko izvedljiva v tej sestavi DZ. Prvak SD Dejan Židan je ocenil, da bi si interpelacijo zaslužila celotna vlada. Koordinator Levice Luka Mesec kot bolj smiselno možnost vidi predčasne volitve, na katerih bi stranke podporo iskale pri državljanih in oblikovale novo vlado. Predsednica SAB Alenka Bratušek hkrati pričakuje "odziv predsednika vlade, da pove, kaj si misli o tem, kaj bo naredil, in da pove, kdo iz te zgodbe, ki je vpleten, še uživa njegovo zaupanje".

Rajko Pirnat
Robert Balen
Boštjan Penko
Tit Košir
Miha Brejc 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta