Pomoč ob rojstvu 500 ali 350 evrov?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
17.12.2019 18:36

Danes, po glasovanju poslancev v državnem zboru, bo znano, ali se bo najnižje izplačilo starševskega nadomestila zvišalo s sedanjih 331 evrov bruto na 547 že takoj ali šele 1. januarja 2021.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zdaj še ostaja negotovo, kdaj bodo starši pričeli dobivati višja najnižja nadomestila.
Marko Vanovšek

Poslanci so včeraj razpravljali o noveli zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila se bo zvišalo s sedanjih 331,3 evra na 547,32 evra bruto oziroma 402,18 evra neto, kar je enako kot osnovni znesek minimalnega dohodka. Na isti znesek se dviguje tudi starševski dodatek, ki pripada staršem, kadar niso upravičeni do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, ker niso zavarovani za starševsko varstvo. Najpogosteje gre za študentske družine in brezposelne starše.

Kdaj višje najnižje starševsko nadomestilo?

A za zdaj še ostaja negotovo, kdaj bodo starši pričeli dobivati višja najnižja nadomestila. Vlada je sicer predlagala, da bi to začelo veljati šele za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2022, vendar je parlamentarni odbor v začetku decembra podprl dopolnilo Levice, ki je predlagala, da višji zneski veljajo že s 1. januarjem 2020.
Levica je pred dnevi vložila v parlamentarni postopek še eno dopolnilo. Z njim predlaga, naj višji zneski minimalnih nadomestil veljajo tudi za starše, katerih otroci so ali bodo rojeni pred novim letom. Centri za socialno delo naj bi tako po uradni dolžnosti zvišali nadomestila tudi staršem, ki bi bili po novem zakonu upravičeni do višjih zneskov. "To enostavno pomeni, da bodo izboljšave veljale za vse, tako za starše, ki že prejemajo nadomestila ali starševski dodatek, kot tudi za tiste, ki so v postopkih ali pa svojih pravic še niso uveljavljali. Ne glede na to, kdaj se je rodil njihov otrok", pojasnjujejo. Koalicijske stranke so že vložile dopolnilo, s katerim datum za zvišanje najnižjega nadomestila zdaj prestavljajo na 1. januar 2021.
Med koalicijo in opozicijo pa prihaja do razhajanj tudi pri višini pomoči ob rojstvu otroka in pri vprašanju, ali naj se starševska nadomestila še usklajujejo ali ne. Odbor je namreč podprl tudi dopolnilo NSi, da se pomoč ob rojstvu otroka zviša s sedanjih 280 evrov na 500. Toliko naj bi ob rojstvu otroka po novem dobili vsi starši ne glede na dohodke in materialni položaj družine. Koalicija zdaj predlaga znesek - 350 evrov. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa opozarja, da bi bilo za uresničitev vseh sprejetih dopolnil na odboru potrebnih dodatnih 13,5 milijona evrov, ki v proračunu niso predvideni. Ob tem dodajajo, da za vse družinske prejemke in starševska nadomestila v letošnjem letu namenjamo dobrih 595 milijonov evrov.
Tako zdaj koalicija skuša popraviti sprejete opozicijske predloge s kompromisnimi rešitvami.

V zraku tudi usklajevanje nadomestil

Ni pa sporno, da se očetom ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok po novem očetovski dopust podaljšal za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Očetovski dopust se podaljša za dodatnih deset dni za vsakega nadaljnjega otroka tudi ob posvojitvi dvojčkov ali več otrok hkrati. Pravica do starševskega dopusta se po predlogu uvaja tudi za rejnike, kadar je v rejniško družino nameščen otrok, starejši od enajst mesecev in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole. Rejnik je upravičen do 30 dni starševskega dopusta.
Odbor pa je sprejel še eno pomembno dopolnilo SDS, in sicer da se bo v bodoče tudi starševsko nadomestilo še naprej usklajevalo z rastjo življenjskih stroškov kot do zdaj. Vlada je namreč predlagala, da bi usklajevanje starševskih nadomestil ukinili, s pojasnilom, da odkar so odpravljeni varčevalni ukrepi in znaša to spet 100 odstotkov plače, ni razlogov za usklajevanje nadomestila, saj bi to v praksi pomenilo, da bi mati na starševskem dopustu dobivala višje nadomestilo kot znaša njena plača. Tudi to skušajo koalicijske stranke z dopolnilom razveljaviti. O noveli bodo poslanci glasovali danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta