Poslanci še letos o interpelaciji Hojsa in Vizjaka. Zakaj bi Levica razrešila Ivo Dimic?

Va, STA
06.12.2021 12:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Iva Dimic

Robert Balen

Ker so v petek na seji odbora državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, "stranke koalicije SDS, NSi in SMC s pomočjo poslanca manjšin na silo spreminjale sestavo svetov javnih izobraževalnih zavodov - šol, vrtcev, gimnazij, srednjih šol, dijaških domov, ustanov za izobraževanje odraslih - in kakovostni javni vzgojno-izobraževalni sistem podrejale lastnim političnim interesom", pri čemer da so se nepravilnosti ter grobe in namerne kršitve poslovnika kar vrstile, Levica predlaga razrešitev poslanke Ive Dimic (NSi) s funkcije predsednice odbora za izobraževanje, so sporočili iz DZ.

Predsednik DZ Igor Zorčič pa je na twitterju sporočil, da se je po petkovi seji odbora, ki je v nasprotju z odločitvijo kolegija delal dlje kot do 22. ure, odločil, da predloga zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanja ne uvrsti na decembrsko sejo. 

Bodo pa poslanci na decembrski seji odločali o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa in ministra "glupi davki" Andreja Vizjaka, je sklenil kolegij predsednika DZ. 

Odbor DZ za izobraževanje je v petek nekaj pred polnočjo sprejel koalicijska dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Po skoraj osmih urah seje, nekaj pred 22. uro, je Luka Mesec (Levica) predsednico odbora opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati. Predlagal je prekinitev seje. Aljaž Kovačič iz LMŠ pa je navedel, da je predsednik DZ Igor Zorčič Dimičevi poslal sporočilo, da pričakuje prekinitev seje ob 22. uri. A Dimičeva je vztrajala in kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala z glasovanjem k dopolnilom, zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov.

Opozicijski poslanci so sejo po 22. uri zapustili. Tako so se člani SDS, NSi in SMC sami opredeljevali do vloženih dopolnil. Zavrnili so sklop dopolnil Levice in sopodpisnikov LMŠ, SD, SAB ter poslanske skupine nepovezanih poslancev, sprejeli pa dopolnila koalicije.

To je že druga koalicijska uzurpacija odborov v zadnjem času. Prejšnja se je po 22. uri in med vikendom zgodila, ko je odbor DZ za zdravstvo pod vodstvom poslanke SDS Anje Bah Žibert imel na mizi zakon o dolgotrajni oskrbi.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta