Poslanci učijo, igrajo, zdravijo, rešujejo spore. Pa tudi vračajo dopolnilno delo

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
31.01.2019 16:05

Zakon o poslancih dopolnilno delo dovoljuje, če gre za zahtevnejše strokovno, znanstveno, pedagoško ali raziskovalno delo. Očitno je, da vse želje poslancev te definicije ne pokrijejo. Vprašali smo med poslanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državni zbor ni za vse parlamentarce edina služba.
Robert Balen

Drugič že je bilo konec januarja, prvič decembra, v državnem zboru, v mandatno-volilni komisiji (MVK), preloženo odločanje o administrativnih zadevah, in to o vlogah poslancev, da smejo dopolnilno, za petino polnega delovnega časa, delati zunaj parlamenta. Zakon o poslancih to dovoljuje, če gre za "zahtevnejše strokovno, znanstveno, pedagoško ali raziskovalno delo".
Štirje čakajo, Godčeva prekinja
Da dobijo odobritev, čakajo še od lani poslanci Nataša Sukič, Primož Siter (oba Levica) in Gregor Židan (SMC). Januarja je vlogo oddal še politolog Marko Koprivc (SD). Državni zbor poslancu odkloni opravljanje tako imenovanega dopolnilnega dela, če bi to vplivalo na izvrševanje poslanske funkcije ali če ovira objektivno in od zunanjih vplivov neodvisno opravljanje funkcije. Sukičeva, Židan in Sitar so vloge že enkrat dopolnjevali, ker to, kar bi delali ob poslanski službi in plači in je po njihovem neobhodno, ne gre gladko v okvire zakona o poslancih: poslanka Levice Sukičeva bi še naprej delala v Škucu, Siter bi bil naprej novinar na komercialnem radiu oziroma bi pisal, nekdanji nogometaš vijoličastih Židan bi rad v NK Olimpija bil še naprej trener otrok. Ko je bilo to odločanje v MVK prvič prekinjeno, je Jožef Horvat (NSi) rekel, da s tem poslanci "ohranjamo ugled, kolikor ga še imamo". Očitno je skratka, da bi kakšnemu parlamentarcu ustrezalo razrahljanje definicije dopolnilnega dela. In da ima državnozborska komisija počasi težave z odobravanjem vlog, ki vsaka po svoje štrlijo iz tega, kar kot dopolnilno delo razume zakon.

Maša Kociper: "V sistemu zavor in ravnovesij si ena veja oblasti ne more sama izbirati vseh organov."
Andrej Petelinšek
Primož Siter: "Želim ohraniti stik s poklicem, in kar je pri prekarnih delavcih še toliko bolj pomembno, socialnim krogom."
Poslanec Franc Trček meni, da imamo že zdaj za našo kupno moč preveč trgovin. 
Levica
Milan Brglez: "Zadeve so ustrezno urejene. Postopek je jasen in možnost kontrole zlorab tudi."
Ana Gregorič
Jelka Godec: "Eno je na primer pisanje raziskovalnega poročila, drugo, če poslanec piše novinarske tekste, to ne sodi v okvire zakona."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta