Postroj v Kočevski Reki: Resnica, realizem, redizajn revolucije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kočevska Reka
Urad Predsednika Rs

Pa pustimo za trenutek ob strani Pahorjevo moralno in politično odgovornost ali neodgovornost glede udeležbe na retuširanih ali neretuširanih pasjih procesijah kot tej decembrski v Kočevski Reki. In neglede na to, da je slavnostni govornik zapornik. It’s a free country. Svobodna dežela smo.
Pomudimo se za začetek pri tako rekoč protokolarnem opisu dogodka, zapisanem na kuliseriji proslave: "Dan [17.12.1990, op. MC], ko je prvič zadišalo po slovenski vojski."
Aha. To so te ljudske politične metafore. Kako diši SV? Ne vem. Povohal sem samo nekoč JLA. A kakorkoli, takrat je tako govoril Peterle, dandanes pa jih stresa Šarec. Očitno se obnese. Jezik za vse čase. Stil za vse režime.
Ampak ta slogan teritorialcev v tranziciji me v bistvu spominja na znameniti stavek, ki ga v Apokalipsi zdaj od Coppole izreče podpolkovnik Kilgore (Robert Duvall) po helikopterskem napadu z Wagnerjevimi Valkirami na vietkongovsko vas: "I love the smell of napalm in the morning!"/Ljubim vonj napalma zjutraj.
No, to.
Proslava tako imenovanega prvega postroja - pa ne samo letošnja, o kateri je na blogu in Fokuspokosu pisal Boris Vezjak - ima še skoraj več umetniških ali vsaj estetskih implikacij kot pa političnih.
Po vrsti.

Arhiv Večera
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta