Požarna varnost v bolnišnicah: Stanje ni idealno, a tudi ne porazno

V bolnišnicah redno opravljajo evakuacijske vaje in v okviru zmožnosti skrbijo za požarnovarnostne sisteme, a na pojav požara lahko vpliva tudi veliko drugih dejavnikov. Novejši so bolnišnični objekti, sodobnejše so naprave za varstvo pred požarom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V UKC Maribor je 47 dvigal, nekatera celo iz leta 1972, in vsa ne izpolnjujejo varnostnih zahtev po hitrem transportu ljudi. V pripravi je javni razpis za požarna dvigala, načrtujejo tudi obnovo obstoječih dvigal.
Igor Napast

Požar v jeseniški bolnišnici, v katerem sta v torek umrla pacienta, je sprožil vrsto vprašanj o požarni varnosti v drugih slovenskih bolnišnicah (pa ne le v bolnišnicah, tudi v javnih ustanovah nasploh). In tudi o tem, kakšen je nadzor nad požarno varnostjo. Romana Lah, inšpektorica in Vodja sektorja za inšpekcijski nadzor na Inšpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (IRSVNDN), je na vprašanje o stanju požarne varnosti v slovenskih bolnišnicah in morebitnih odstopanjih od predpisanih smernic odgovorila: "Z vidika požarne varnosti v delu, ki je v pristojnosti IRSVNDN, se nadzor v bolnišnicah ne razlikuje od nadzorov pri drugih zavezancih. V skladu z letnimi programi dela v bolnišnicah praviloma izvajamo nadzore s področja varstva pred požarom na tri do štiri leta. To so redni nadzori. V sklopu rednih nadzorov preverimo predvsem spoštovanje predpisanih splošnoorganizacijskih ukrepov (požarni red, požarni načrt, načrt evakuacije), izvajanje usposabljanj zaposlenih in vzdrževanje opreme za varstvo pred požarom (gasilni aparati, sistemi za javljanje požara, avtomatski sistemi za gašenje ...). Če prejmemo prijavo, ki je vezana na posamezno bolnišnico, se opravi izredni nadzor na podlagi prijave. Ali je obseg nadzora le v obsegu prijave ali širši, je odvisno od vmesne časovne periodike rednih nadzorov. To velja tudi za oba univerzitetna klinična centra. Kakšnih posebnih smernic za bolnišnice, ki bi bile izdane in kjer bi imel pristojnost nadzora naš inšpektorat, ni."

Temeljita obnova v celjski bolnišnici

Že dan po požaru je Boris Balant, glavni inšpektor na omenjenem inšpektoratu, poudaril, da tehnične smernice opredeljujejo, kako morajo biti opremljeni večstanovanjski objekti, koliko senzorjev za javljanje požara mora biti nameščenih, kje morajo biti in tako naprej, inšpektorat pa to preveri. Ker je znotraj slovenskih bolnišnic tudi veliko starih zgradb, se postavlja vprašanje, ali so te glede požarne varnosti bolj ogrožene kot novejši objekti. Balant je o tem dejal: "Evakuacijske poti morajo biti enake kot takrat, ko se je stavba gradila, ljudje morajo biti usposobljeni ne glede na to, ali se je stavba zgradila danes ali pred 20 leti."
V bolnišnicah vsako leto potekajo vaje evakuacije, občasno pa tudi druga usposabljanja za ukrepanje v primeru požara. V celjski bolnišnici izvajajo zdravstveno dejavnost v več stavbah, in ker bodo nadomestne objekte gradili več let ter bo morala bolnišnica do leta 2024 delovati v starih prostorih, imajo izdelan projekt celovite obnove sistema javljanja požara. Tako so v času izgradnje urgentnega centra odstranili stare požarne centrale in v urgentnem centru centralizirali sistem za javljanje požara. Ob tej centrali je zagotovljena 24-urna prisotnost varnostnika. Prav tako imajo neposredno javljanje požara v Poklicni gasilski enoti Celje, ki ob alarmu zagotovi takojšnji prihod gasilcev.

Vaje evakuacije vsako leto

Kot sporočajo iz bolnišnic, imajo vaje evakuacije vsako leto vsaj enkrat, seveda pa skozi vse leto skrbijo za požarno varnost, kot to terjajo predpisi. V Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) so zagotovili, da je za požarno varnost poskrbljeno tudi v skladu s standardom ISO. Lani jih je večkrat obiskal požarni inšpektor, ki ni ugotovil nobenih pomanjkljivosti. Hkrati so v bolnišnici povedali, da je v ustanovi, kakršna je njihova, kamor vsak dan pride tudi veliko ljudi od zunaj, težko zagotoviti popolno varnost. Vse paciente in svojce ob sprejemu in med oskrbo opozorijo na neprimernost posedovanja ostrih predmetov, vžigalic ali vžigalnikov. Povedali so še, da od leta 1993 v bolnišnici, ki deluje na več lokacijah, ni bilo nobenega požara.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta