Poziv, naj Holmec ostane odprt

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
01.04.2020 20:33

Avstrija je opolnoči zaprla mejni prehod Holmec, na njeno enostransko potezo so se odzvali tudi koroški župani s te strani meje in vlado v imenu dnevnih migrantov prosili, da naj prehoda ne zapre. Zunanje ministrstvo je pričelo diplomatsko akcijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dan pred za polnoč napovedanim zaprtjem Holmca smo videli nekaj domačinov, ki so se peljali iz službe, in tudi težke tovornjake. 
Tomaž Ranc

Avstrija se je za zajezitev koronavirusa odločila nocoj zapreti mejni prehod Holmec (ob njem še Jurij, Korensko sedlo in Šentilj magistrala), v prihodnje naj bi na Koroškem ostala odprta samo mejna prehoda Vič in Radelj, kar ob meji zbuja veliko nelagodja. Znano je, da se vsak dan na delo v Avstrijo po oceni vozi 2000 ljudi s Koroškega, tudi iz Mežiške doline, ki naj bi tako poslej za pot na delo uporabljali precej daljšo pot - preko mejnega prehoda Vič.
Poslej uro dlje in možna gneča
Doslej je kljub poprejšnji zaostritvi mejnega režima na Holmcu (odprt je bil od 5. do 23. ure) ob občasni jutranji gneči vse potekalo gladko. Ljudje, ki desetletja odhajajo na delo v Avstrijo, imajo za prehajanje meje vsa potrebna potrdila avstrijskih delodajalcev, obenem so na mejnem prehodu Holmec podvrženi dnevni kontroli (merjenje temperature in možnost zavrnite v primeru bolezni). Napovedano podaljševanje poti na Vič zanje pomeni dodaten strošek in časovno oviro za običajen prihod na delo.
"Po naši oceni sedaj prečka mejni prehod Holmec 250 vozil – od dnevnih migrantov, tovornjakov, kombiniranih vozil," je povedal komandir Policijske postaje Ravne Dimitrij Gaberšek. Ker je tudi na avstrijski strani sedaj nekaj podjetij zaprtih ali delajo v manjšem obsegu, je dnevnih migrantov resda manj. Tudi slovenska policija je v zadnjih dneh vzpostavila nadzorno točko. "Če pa bo mejni prehod zaprt, zapirajo ga Avstrijci, ne mi, kontrole ne bomo več izvajali. Sedaj je bila kontrolna točka začasna in po potrebi, ponoči, ko je bil z njihove strani prehod zaprt, nas tam ni bilo," je dejal direktor Policijske uprave Celje Niko Kolar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta