Pozor: ZPS ni razglasila prehranskega dopolnila Liverin Forte za najvarnejši izdelek za razstrupljanje

Gr.G.
19.02.2020 14:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"V prilogi Z naravo je vse bolj zdravo, ki je bila priložena revijama Zarja in Zvezde, so se pojavile objave, v katerih so navedene neresnične trditve glede uživanja prehranskih dopolnil za razstrupljanje, in sicer, da je Zveza potrošnikov Slovenije prehransko dopolnilo Liverin Forte razglasila za najvarnejši izdelek za razstrupljanje, vse zaradi kombinacije naravnih učinkovin, ki pomagajo jetrom," so sporočili z ZPS in dodali, da je resnica prav nasprotna ter da ZPS uporabo prehranskih dopolnil za razstrupljanje celo odsvetuje. Potrošnikom svetujejo, naj namesto dopolnil raje izberejo uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine in gibanje.
Zoper podjetji Sanofarm d.o.o. in Salomon d.o.o. je ZPS na Tržni inšpektorat RS podala prijavi in opozorila medije, kjer so objave zasledili, da s tem nemudoma prenehajo.
Zveza potrošnikov Slovenije je v okviru tržnega pregleda januarja 2019 ugotovila, da označbe na tovrstnih prehranskih dopolnilih vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe. Opozorili so, da  za nobeno od učinkovin, uporabljenih v pregledanih izdelkih, še niso dokazani pozitivni učinki na razstrupljanje telesa oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) (še) nista odobrili. Opozarjajo, da je očitno trg s prehranskimi dopolnili premalo nadzorovan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta