Pred predsednikom Pahorjem imenovanje namestnika predsednika KPK Štefaneca

09.04.2019 15:13

Čakajo še druge kadrovske zadeve. Predsednik republike pričakuje potrditev novega ustavnega sodnika ali sodnice in informacijskega pooblaščenca/pooblaščenke pred poletjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež KPK. 
Tit Košir

Ta četrtek se bo iztekel rok v ponovnem pozivu za zbiranje kandidatov za namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije. 25. aprila se  izteče rok za prijavo kandidatov za informacijskega pooblaščenca, do 6. maja se pri predsedniku republike zbirajo prijave potencialnih imen za novega sodnika ali sodnico ustavnega sodišča (zadnja sprememba v kadrovski posadki ustavnega sodišča je iz konca lanskega leta), ker se bo septembra devetletka na ustavnem sodišču iztekla sodnici in podpredsednici sodišča  Etelki Korpič Horvat.  
Predsednik republike bo najprej odločal o namestniku oziroma namestnici predsednika KPK, ker se enemu od dveh namestnikov predsednika KPK Borisa ŠtefanecaIgorju Lambergerju, junija izteče mandat. Namestnika predsednik republike imenuje na predlog izbirne komisije. Na ta postopek se je Borut Pahor že večkrat obregnil in tudi zdaj izbirni komisiji sporoča, da bi rad izbiral  med več kandidati. V prejšnjem poskusu edina kandidatka po mnenju izbirne komisije v sestavi Ivan Hršak (državni zbor), dr. Benjamin Flander (vlada), Jana Petrič (sodni svet), Helena Kamnar (uradniški svet), Erik Brecelj (nevladne organizacije) ni izpolnjevala pogojev.
Predsednikov načrt je tudi, da poslanci o bodočem ustavnem sodniku ali sodnici oziroma informacijskem pooblaščencu/pooblaščenki na njegov predlog odločijo pred poletnimi počitnicami. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta