Presenetljivi odgovori: Bralec se sprašuje, ali se cena izdelka pri istem trgovcu razlikuje glede na lokacijo trgovine

A.L.
19.02.2024 13:08

Se cene trgovcev res razlikujejo glede na poslovalnico? In kakšno vlogo pri tem igra regija, v kateri se trgovina nahaja? Je denimo mleko v Ljubljani dražje kot v Celju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mercatorju so pojasnili, da se pri njih cene izdelkov dnevno spreminjajo.
Boris Vugrinec

Bralec nas je opozoril, da se cene istih izdelkov razlikujejo med posameznimi Mercatorjevimi trgovinami. Z vprašanji, ali to drži, smo se obrnili tako na Mercator kot na druge trgovce, ki so pojasnili, kakšna je praksa v njihovih trgovinah. Se lahko cene razlikujejo tudi glede na regijo, v kateri se trgovina nahaja?

V Mercatorju so pojasnili, da se pri njih cene izdelkov dnevno spreminjajo. Razlogov za to je več. "Recimo, ker je izdelek uvrščen v akcije, ker je izdelek bil v akciji, ker je dobavitelj postavil novo ceno ... Cene pa se prilagajajo predvsem zaradi potrebe po konkurenčnosti naših cen na trgu. Seveda pa to pomeni, da se cene spreminjajo tudi pri konkurentih ali pa na podlagi povečanega povpraševanja po določenih izdelkih, sezonskih značilnosti ali pa recimo zaradi sezone v turističnih krajih." Na vprašanje, ali se cene razlikujejo tudi glede na regijo, torej, ali je denimo mleko dražje v Ljubljani kot v Celju, pa odgovorijo: "Cene sledijo potrebi, da našim kupcem ponudimo konkurenčne cene, tudi pri kriteriju lokacije. Trg trgovine z živili je najverjetneje eden najbolj konkurenčnih trgov v Sloveniji, ki od trgovcev zahteva, da so konkurenčni na ravni cene, ponudbe, širine, lokacije in tako dalje."

"Zakaj se delate norca iz naroda?" Ste vedeli, komu ostane drobiž, ki ga kupci pustijo na blagajni?

V Sparu vsem kupcem v vseh trgovinah ponujajo izdelke po enakih rednih cenah

V Hoferju pojasnjujejo, da se cene izdelkov oblikujejo na podlagi različnih dejavnikov in se prilagajajo "dinamičnemu stanju na trgu". Posamezna trgovina lahko zniža cene izdelkov, kadar gre na primer za zadnje kose, izdelke, ki so pred iztekom roka, trenutno se med trgovinami razlikujejo tudi cene sadja in zelenjave. "Vedno pa so vse cene v trgovini in naših letakih ustrezno označene in tako kupcu omogočajo, da sprejme informirano nakupno odločitev," še sporočajo.

V Sparu medtem kupcem v vseh svojih trgovinah ponujajo izdelke po enakih rednih cenah. "Kadar so izdelki v akciji, so v akciji v vseh naših trgovinah, razen če ni posebej označeno, da v kakšnem formatu trgovine akcijska cena ne velja (na primer format trgovin Spar City). Občasno pa organiziramo posebne akcijske ponudbe, kjer so na voljo dodatni izdelki po ugodnejši ceni le v določenem formatu trgovine in jih jasno komuniciramo tudi v posebnih akcijskih letakih (na primer posebna akcijska ponudba, ki velja za določen čas le v največjih trgovinah Interspar) ali pa so za določen čas izbrani ugodnejši izdelki na voljo v trgovini, ki smo jo odprli na novo (posebna otvoritvena ponudba izdelkov)."

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Zagotavljajo, da vse akcijske ponudbe izdelkov jasno označujejo tako v tiskanih akcijskih letakih kot na njihovi spletni strani ter v aplikaciji Spar plus.

Mercator uvedel spremembo na oddelku kruha, so krive goljufije kupcev?

Lidl: Ni pomembno, če je trgovina v manjšem kraju, na Obali ali v Ljubljani

V Lidlu Slovenija ne glede na trenutno dinamiko cen na trgu sledijo zavezi "biti najugodnejši trgovec in ponujati najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Ob tem velja načelo, da velja enotna cena izdelkov rednega sortimenta za vse trgovine v Sloveniji, ne glede na to, ali gre za Lidlovo trgovino v manjšem kraju, na Obali ali v glavnem mestu".

Fotografija je simbolična.
Tit Košir

Po odgovore smo se obrnili tudi na Tuš, od koder sporočajo, da so cene izdelkov v vseh njihovih maloprodajnih trgovinah enake. To velja tudi za vse izdelke v akciji v franšiznih poslovalnicah Tuš, medtem ko pri izdelkih v redni prodaji franšizne poslovalnice cene določijo same. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta