Preverite svojo plačilno listo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
02.12.2019 17:01

Sindikati opozarjajo, da morajo zaradi dviga minimalne plače in izločitve vseh dodatkov iz nje biti delavci pozorni, ali delodajalec upošteva zakonske določbe. V GZS pravijo, da so to le priporočila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sindikati bodo na spletu objavili navodila, kako preveriti februarsko plačo.
Robert Balen

Z novim letom se ne bo dvignila le minimalna plača, in sicer z 886 na 940 evrov bruto, iz nje bodo izločeni tudi vsi dodatki k plači. Zato v sindikatih pozivajo delavce, naj bodo pozorni na dogajanje v podjetju in februarsko plačilno listo, na kateri bo januarska plača. "Vsakdo naj preveri, ali je najnižja izplačana plača res minimalna plača in ali so iz nje izvzeti vsi dodatki, je opozorila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. V sindikatih so se za ta poziv odločili po tem, ko je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) za svoje člane pred kratkim pripravila nabor ukrepov za prilagoditev plačnega sistema, s katerimi želijo pomagati ublažiti učinke spremenjenega zakona o minimalni plači. Predlogi, ki jih je v obliki priporočil pripravila GZS, so po zatrjevanju Jerkičeve nezakoniti, zato je v primeru večjih nepravilnosti napovedala tudi vložitev kazenskih ovadb. Jakob Počivavšek (Pergam) pa je GZS pozval, da priporočila umaknejo in "jih jasno in javno prekličejo".
V sindikatih poudarjajo, da pravice delavcev v kolektivnih pogodbah podjetij ne morejo in ne smejo biti določene slabše kot v kolektivni pogodbi dejavnosti, zato delavce pozivajo, naj ne pristajajo na nižanje dodatkov in njihovo vključitev v osnovno plačo. Napotki in pojasnila, ki bodo delavcem olajšali preverjanje, bodo objavljeni na spletni strani ZSSS.
Da bo zaradi dviga minimalne plače marsikatero podjetje zaprlo svoja vrata, kot svarijo podjetniki, je prikimal Anton Rozman, predstavnik sindikatov industrije, a dodal, da problem ni nastal danes in da bi tovrstna podjetja morala ukrepati še pred sprejetjem zakona. "Treba je dvigovati konkurenčnost in dodano vrednost, ne pa delavcem zniževati plačo in tako reševati podjetje," je dejal Rozman, ki je, tako kot Saška Kumer iz storitvenih sindikatov, pozval k dvigu vseh plač, saj bo zaradi dviga minimalne prihajalo do uravnilovke in se bo v marsikaterem podjetju lahko zgodilo, da bo denimo poslovodkinja imela enako plačo kot trgovka.
V odzivu GZS na navedbe sindikatov je generalna direktorica Sonja Šmuc dejala, da so podjetjem le priporočili, da se o spremembah dogovarjajo preko pogajanj na kolektivni ravni. "Če bi v celoti sledila razmerjem, ki jih prinaša sprememba zakona o minimalni plači skozi celotno tarifno lestvico, bi se lahko masa plač v podjetjih dvignila za 50 do 60 odstotkov. Če se izvede le delna prilagoditev, pa govorimo o 15- do 20-odstotnem dvigu mase plač," je dejala. In dodala, da želijo nadaljevati socialni dialog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta