Prevzem Perutnine:"Če bo tako lepo, kot pravijo, bo v redu"

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
12.11.2018 16:56

Včeraj so najverjetnejši bodoči lastniki Perutnine kakim 200 rejcem obljubili, da slovenska surovina (meso) ostaja, prav tako lokalno pridelana krma za pitance

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rejci perutnine za Perutnino Ptuj so pozorno poslušali, kaj se jim obeta.
Darja Lukman Žunec

Potem ko je včeraj dr. John C. Rich, neizvršni direktor ukrajinskega prehrambnega velikana Mironivski Hliboprodukt (MHP), ki je tako rekoč že gotovi kupec Perutnine Ptuj, odgovarjal na vprašanje rejcev, je Simon Toplak, predsednik Perutninarske zadruge, ki združuje več kot 200 perutninarjev, ocenil: "Danes je res bilo vse tako zelo lepo povedano, in če bo tako, bo v redu. Po drugi strani je res, da smo lahko vprašali prav vse, kar nas je zanimalo. Predvsem gre za položaj in plačilo rejcem, za izvor surovine za pitanje, ki naj bi ostal na naših tleh, ter vlaganj v naše farme in obveznosti, ki bodo iz tega izhajale. Z odgovori so nam zagotovili, da surovina ostaja slovenska, prva tako krma, kot sta pšenica in koruza, ter da nam bodo pomagali pri vlaganjih v posodobitev. Zato smo najbrž lahko zadovoljni. Tako smo rejci po številnih ugibanjih zdaj seveda veliko bolje seznanjeni z novim lastnikom in bodočnostjo, ki nas čaka."

​Zagotovilo: kotacija na londonski borzi

Direktor Perutnine Tibor Šimonka je pojasnil, da so za oba ponudnika - drugi je francoska skupina LDC - v podjetju morali naredili dva skrbna pregleda: "Tako za francoskega kot za ukrajinskega smo morali dati vse na mizo, kar je za naše strokovne službe bil velik zalogaj. Gre za analizo vseh pogodb, tržne analize in vse druge podatke, ki smo jih dolžni pokazati potencialnemu kupcu. Kar smo naredili odgovorno, saj mora biti vse pokazano in torej nič skrito, ker imajo lahko morebitna zavajanja hude posledice s tožbami."

Tibor Šimonka, predsednik uprave Perutnine Ptuj, in John C. Rich, neizvršni predsednik upravnega odbora MHP na Ptuju ob srečanju s Perutninimi rejci. 
Darja Lukman Žunec

Vzlet Perutnine v desetletju

​Šimonka pravi še, da bo izredno zadovoljen, če se bo uresničila vsaj polovica napovedi bodočega lastnika. "Prepričan sem, da se bo v prihodnjih desetih letih Perutnina dvignila kot feniks oziroma bo razvojno eksplodirala. Rejci so danes lahko dobili zagotovilo, da razvoj temelji na vzrejnih kapacitetah, kar je osnova za naš progam Natur premium. Pri tem gre za živalim prijazno rejo, v kateri je prihodnost," je odgovoril na dvome nekaterih, ali bo novi lastnik še naprej uporabljal slovensko surovino in zagotavljal kakovost.
Ob tem je Šimonka poudaril še pričakovanje, da novi strateški lastnik predstavlja perspektivno programsko usmeritev predvsem zaradi tehnoloških posodobitev. "To področje se je doslej zanemarjalo, imamo sicer dobro tehnologijo, ki ni več najboljša. Povzroča preveč stroškov in preveč se mučimo z njo. Optimizacija z najsodobnejšimi proizvodnimi in parkirnimi linijami, ki bodo podaljšale rok obstojnosti, je nujna, če želimo izvažati tudi izven sedanjega radiusa 500 kilometrov. Prav v tem vidim veliko prednost ukrajinskega partnerja."

"Tudi sam sem farmer "

​Rich je rejce pomiril predvsem z izjavami, češ da je tudi sam bil in se počuti kot "farmer" in jim zagotavlja, da ostajata slovenska surovina v igri kot reja v Sloveniji, prva tako tudi surovine za prehrano perutnine, saj naj bi teh surovin imeli denimo v Ukrajini premalo. In tudi njihove analize nedavnega prevzema na Poljskem kažejo, da so lokalne sestavine praviloma cenejše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta