Prioriteta: spremembe pri upravljanju javnih zdravstvenih zavodov

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
18.12.2018 17:15

Minister Samo Fakin napoveduje tudi pravilnik o poklicnih boleznih, krajše čakalne vrste in podporo povečanju števila specializacij iz družinske medicine, pediatrije, ginekologije, porodništva ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Treba je zatesniti nekontrolirano odtekanje denarja in ga prilagoditi sredstvom, ki so na voljo pri zavodu za zdravstveno zavarovanje," poudarja zdravstveni minister Samo Fakin.
Andrej Petelinsek

Minister za zdravje Samo Fakin je na tiskovni konferenci napovedal, da se bo ministrstvo v letu 2019 najbolj posvetilo upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. Do konca januarja bo pripravilo grob osnutek zakona, ki bo zaostril odgovornost uprav in nadzornikov. Po novem naj bi javni zdravstveni zavodi imeli upravo in nadzorni svet, dosedanje svete zavodov pa bodo ukinili. Odgovornost uprave in nadzornikov bodo zaostrili "z osebno odgovornostjo in premoženjem, kot to velja v gospodarskih družbah", je pojasnil minister in dodal, da bo po vzoru v gospodarskih družbah določena tudi nagrada upravi. Prepričan je, da so to ključne spremembe za učinkovitejše upravljanje.

Zaustaviti nekontrolirano odtekanje denarja

Minister je poudaril, da stalno spremljajo poslovanje bolnišnic in potek sanacije v skladu z zakonom. "Treba je zatesniti nekontrolirano odtekanje denarja in ga prilagoditi sredstvom, ki so na voljo pri zavodu za zdravstveno zavarovanje," je izpostavil. Sicer pa namerava ministrstvo za skrajševanje čakalnih vrst tudi prihodnje leto nameniti podoben znesek kot lani in letos, torej okoli 35 milijonov evrov. K skrajšanju čakalnih vrst pa naj bi po njegovih napovedih pripomogla tudi "dvig produktivnosti in prestrukturiranje nekaterih programov s presežkom". Predvsem denimo pri preiskavah z magnetno resonanco in CT-jem. Sicer pa nameravajo določili tudi število prvih pregledov v specialističnih ambulantah, ki jih bodo te morale dnevno opraviti.
V pripravi je tudi pravilnik o poklicnih boleznih. Fakin je pojasnil, da ministrstvo čaka še en krog pogajanj z delodajalci. "Vendar je že prevladalo spoznanje, da ta pravilnik potrebujemo, in ni več nasprotovanj. Dogovoriti se je treba le še za postopke, po katerih se bodo obravnavali morebitni regresni zahtevki," je dodal.

Otroška kardiologija ostaja v UKC

Po nedavni odločitvi ministrstva program otroške kardiologije in kardiokirurgije ostaja v UKC Ljubljana, vendar za zdaj še niso izbrali zunanjega revizorja, ki bo preverjal usklajenost programa z mednarodnimi strokovnimi standardi. Pogovarjajo se z dvema morebitnima izvajalcema, a imen za zdaj minister še ni želel razkriti. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko je ob tem dodala, da bo v kratkem nared tudi predlog celovitega razvoja primarne zdravstvene dejavnosti, "vključno s prenovo plačilnega modela, ki bo nagrajeval večji obseg dela in delo v odročnih krajih". Da bi preobremenjene zdravnike na primarni zdravstveni ravni razbremenili, bodo podprli povečanje števila razpisanih mest za specializacije iz družinske medicine, pediatrije ter ginekologije in porodništva. Spomnila je še, da so že v splošnem dogovoru za letošnje pogodbeno leto okrepili primarno zdravstveno dejavnost za 43 timov splošnih ambulant in deset timov v otroških in šolskih dispanzerjih, za kar so namenili dodatnih 3,6 milijona evrov. Prav tako so z aneksom k splošnemu dogovoru dodali še devet timov splošnih ambulant oziroma ambulant družinske medicine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta