Protikoronski ukrepi: Obliži za podjetja, najtežje bo v turizmu

Prihajajo popravki prvega in osnutek drugega protikoronskega zakonskega paketa. Sveženj bo v parlamentu že v aprilu. Kako naslavljajo probleme gospodarstva, turizma, kmetijstva, najemojemalcev, likvidnosti, kreditov, jamstvenih shem, organiziranja skupščin ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za ponovni zagon potrebujejo podjetja dovolj likvidnostnih sredstev. 
Igor Napast

Vlada izpolnjuje obljubo in snuje drugi paket pomoči gospodarstvu zaradi krize. "Naslovili smo večino želja in zahtevkov za popravek prvega paketa, pri drugem paketu pa je eden ključnih ciljev zagotoviti likvidnost podjetjem, potem ko se bodo omejitve začele sproščati. Če je prvi paket namenjen preživetju, je drugi ponovnemu zagonu, za kar morajo imeti podjetja dovolj likvidnostnih sredstev," je dejal minister Zdravko Počivalšek na vladni tiskovni konferenci. Izpostavil je, da bo ponovni zagon dejavnosti najtežji v turizmu, ki je močno navezan na tuje goste. Delo so končale delovne skupine, nadaljujejo se politična pogajanja. Svežnja bosta v parlament vložena po nujnem postopku.

FINANČNI UKREPI

Krediti, lizing, faktoring
- Hitri likvidnostni krediti prek SID banke, Slovenskega podjetniškega sklada in Slovenskega regionalnega razvojnega sklada (vključno s posebno kreditno linijo za turizem), za kar je treba zagotoviti finančna sredstva v proračunu RS, in sicer v javnem skladu za spodbujanje podjetništva in javnem skladu za spodbujanje skladnega regionalnega razvoja. V prvem letu bosta podprla okoli 650 podjetij.
- Produkt potrpežljivih posojil, kjer bi SID banka ponudila kredite brez kapitalskega utrjevanja. Gre za kredite od 100.000 evrov dalje - na voljo bo 70 milijonov evrov.
- Garancije za bančne kredite za mala in srednje velika podjetja (MSP) - portfeljske garancije SID banke.
- Program neposrednega financiranja MSP, kratkoročni krediti iz lastnih sredstev SID banke - na bo voljo 50 milijonov evrov.
- SID banka ponuja tudi posredno financiranje preko komercialnih bank, za kar je na voljo skupaj 600 milijonov evrov.
- Slovenski podjetniški sklad: krediti od 25.000 evrov do 125.000 evrov za odpravo likvidnostnih krčev na različnih področjih poslovanja. Ročnost bo predvidoma osem mesecev z možnostjo reprogramiranja, moratorij tri mesece, obrestna mera ugodnejša od tržne, zavarovanje z menico, z zastavo terjatev ali z osebnim poroštvom lastnika.
- Prek ustrezne institucije odkup terjatev (faktoring). Omenjala se je DUTB.
- Odlog plačila lizinga po vzoru kreditov za eno leto ali subvencioniranje po vzoru Avstrije.

Jamstvena shema
- Zavarovanje kreditov s poroštvi države, tudi do 90 odstotkov kredita. Ukrep bo namenjen solventnim podjetjem, ki bodo ocenjeni glede na merila (EBITDA, promet ...).
- Jamstvena shema za zavarovalnice, s katero bi pozavarovali zavarovanja zavarovalnic.
- Jamstvena shema prek SID banke.
- Garancije Slovenskega podjetniškega sklada za bančne kredite MSP z znižano obrestno mero s področja investicij (do 1 milijona evrov kredita), financiranje obratnih sredstev (do 100.000 evrov kredita). Ročnost bo predvidoma deset let, moratorij dve leti, obrestna mera ugodnejša od tržne, zavarovanje od primera do primera. Na voljo je 80 milijonov evrov.

Solventnost
- Ustanovitev posebnega sklada za reševanje solventnosti z milijardo evrov. Predlog je že pripravila SID banka.

Investicije, spodbude
- Dodatna sredstva v proračunu, poenostavljanje postopkov in odprava administrativnih ovir, denimo pri gradbenih dovoljenjih.
- Možnost, da državljani vlagajo prosta sredstva v obveznice z zagotovitvijo fiksne obrestne mere (primer Avstrije: štiri odstotke).
- Zakon o podpornem okolju za podjetništvo se spremeni, da se z javim pozivom lahko dodelijo spodbude, nižje od 100.000, in ne 10.000 evrov po poenostavljenem postopku in v krajšem času.

Plačilni in procesni roki
- Skrajšanje plačilnih rokov javnih subjektov na 15 dni.
- Roki pri javnih razpisih lahko tečejo, sicer niso možne dodelitve pomoči.

Najemnine
- Do subvencije najemnine je upravičen najemnik poslovnih stavb oziroma poslovnih prostorov, ki je zaradi vladnega ali občinskega odloka v času epidemije v celoti ali v določenem obsegu prenehal opravljati poslovno dejavnost in mu najemodajalec ne more zagotoviti uporabe poslovnega prostora za pogodbeni namen.
- Sofinanciranje najemnin v višini od 25 do največ 70 odstotkov najemnine, kar poravna država iz proračuna (metodologija izračuna: povprečna najemnina za kvadratni meter v regiji). Za preostali del pa se najemodajalec in najemojemalec sporazumeta. Če je promet najemodajalcu padel v višini od 80 do 100 odstotkov, mu država subvencionira 70 odstotkov najemnine, če mu je padel za od 40 do 60 odstotkov, pa je subvencija 25 odstotkov najemnine.
- Odlog plačila najemnine (denimo za eno leto).
- Najemna pogodba se po 13. marcu 2020 ne sme enostransko razdreti.

Odlog plačila davkov in prispevkov, davčne olajšave
- Predlog odloga plačila davkov in prispevkov za eno leto. Ministrstvo za delo opozarja, da je treba zagotoviti v proračunu nadomestna sredstva za izplačilo obstoječih pravic.
- Povečajo se davčne olajšave za investicije na 80 odstotkov.
- Davčne počitnice za nove investicije.

NUSZ
- Odprava administrativnih ovir FURS.
- Sorazmerno zmanjšanje plačila NUSZ (delna oprostitev plačila).

TRG DELA

- Predlog za skrajšanje delovnega časa, pri čemer država pokrije določen delež plače delavca, ki dela skrajšani delovni čas
- Predlog za podaljšanje delovnih dovoljenj za tujce za dodatnih 60 dni.
- Ustanovitev zadruge za samozaposlene, delovanje finančno podpre država.


TURIZEM

Vrednotnice za organizatorje turističnih potovanj
- Predlagane so vrednotnice za organizatorje turističnih potovanj, ki bodo omogočile odlog vračanja vplačil potnikom oziroma gostom za nerealizirana potovanja, unovčljive v 24 mesecih od izdaje. Potrošnik bo imel možnost, da izbira med vrednotnico in vračilom plačila. Če potrošnik ne sprejme vrednotnice, mora organizator potovanja potrošniku povrniti vsa plačila v šestih mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije.

Dovoljenja za žičnice
- Upravljavcem žičniških naprav se podaljša veljavnost obratovalnih dovoljenj do konca zimske sezone 2020/21 oziroma najkasneje do 31. maja 2021.


KMETIJSTVO

Namakalni sistem in objekti za kmetijsko predelavo
- Vloge za soglasja ali dovoljenja za namakalne sisteme, naprave in opremo za trajne nasade ali postavitev rastlinjaka se obravnavajo prednostno. Rok za izdajo je 14 dni, po tem se šteje, da se organ z uvedbo namakalnega sistema ali postavitvijo rastlinjaka strinja.
- Finančne pomoči za izgradnjo rastlinjakov in plastenjakov za zagotavljanje večje samooskrbe z zelenjavo. Več pogojev sicer mora biti izpolnjenih, tudi, da mora biti postavljen do 30. junija 2021.
- Vsi rastlinjaki, namenjeni za kmetijsko pridelavo, ki izkoriščajo zaprt reinjekcijski sistem izkoriščanja geotermalne vode, so oproščeni vodnih pravic (koncesij) za rabo termalne ali termomineralne vode.

 

Znižanje cen zakupnin
- Cene zakupnin kmetijskih zemljišč za leto 2020 Sklada kmetijskih in gozdnih zemljišč RS se znižajo za 50 odstotkov. Sklad lahko v brezplačni zakup odda nekatera kmetijska zemljišča.

Jamstva za terjatve
- Če zaradi posledic epidemije pride do nezmožnosti plačila terjatev, ki izhajajo iz kmetijske dejavnosti in jih nosilec kmetije in nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji ni sposoben plačati sam, se mu zagotovi jamstvo države. Pogoji so najmanj 20-odstotni padec cen kmetijskih pridelkov ali živil, nezmožnost prodaje zalog kmetijskih pridelkov ali živil.

Ribiči in lovci
- Izvajalce ribiškega upravljanja na celinskih vodah s koncesijo se oprosti plačila prvega obroka koncesijske dajatve za leto 2020. Upravljavci lovišč so oproščeni plačila letne koncesijske dajatve za leto 2020 v višini 50 odstotkov.

Proizvajalci pijač
- Imetnike koncesij za rabo vode za proizvodnjo pijač, ki imajo zaradi posledic epidemije zmanjšane možnosti pridobivanja prihodkov, se oprosti plačila za koncesijo za rabo vode za obdobje od 12. marca 2020 do 31. maja 2020.

 

Zeleno javno naročanje
- Naročnik mora pri oddaji javnega naročila, katerega predmet je projektiranje oziroma izvedba gradnje stavb, zagotoviti, da delež lesa v stavbah znaša najmanj 30 odstotkov prostornine vgrajenih materialov; ti pogoji veljajo do 15. aprila 2021.

 

Informiranje in promocija
- S ciljem spodbude in promocije lokalnega kmetijstva in dviga potrošnje lokalnega mleka, sadja, mesa, zelenjave se zagotovi do 500 tisoč evrov iz državnega proračuna.


DODATNI UKREPI


- Financiranje linijskih prevoznikov v medkrajevnem prometu tudi v času epidemije, ko prevozov potnikov ne izvajajo, hkrati pa bi določili možnost zamenjave katerega od linijskih prevoznikov, če ta prevoza potnikov ne more več opravljati (stečaj, prenehanje dejavnosti, izguba licence).
- Izvedba skupščin delniških družb z uporabo elektronskih sredstev brez fizične prisotnosti delničarjev, četudi družba tega načina izvedbe skupščine nima določenega v statutu.
- Dvomesečno podaljšanje roka za posredovanje letnih poročil AJPES.
- Članu organa vodenja ali nadzora, ki mu poteče mandatna doba, skupščina pa še ni odločala o novem članu organa vodenja ali nadzora, se mandatna doba podaljša do naslednje skupščine, ki sledi poteku mandatne dobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta