Rešitev pred vrati? Kmalu premiki odpadne embalaže

Trideset tisoč ton odpadne embalaže v skladiščih komunal se bo ministrstvo za okolje znebilo z uredbo in nato še interventnim zakonom. Komunale bodo o odpadkih odločale neposredno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mariborski Snagi se je letos nabralo 270 ton smeti.
Igor Napast

Odpadna embalaža, ki sicer vsako leto zastaja v skladiščih komunal, letos pa je stanje še slabše kot pretekla leta, bo, kot kaže, navsezadnje le odstranjena. Vlada je namreč danes sprejela spremembe uredbe o ravnanju z odpadno embalažo, ki bo urejala področje do uvedbe intervencijskega zakona. Uredba omogoča občinskim komunalam, da lahko takoj obdelujejo odpadke, vzpostavlja pa tudi pogoje, pod katerimi lahko komunalna podjetja odpadke sama oddajo v nadaljnjo obdelavo. Doslej so komunalno embalažo odvažala le podjetja za ravnanje z odpadno embalažo.
Okoljski minister Jure Leben je na tiskovni konferenci po seji vlade znova opozoril, da se država utaplja v odpadkih in da imamo velik ekološki problem. "Zaradi same prostorske stiske na odlagališčih izvajalcev javnih služb nismo prišli samo do okoljskega in sanitarnega problema, ampak tudi do varnostnega, ker izvajalci ne morejo zagotavljati protipožarnih ukrepov," je pojasnil.
Uredba določa, da če izvajalec javne službe ne more oddati embalaže družbam za ravnanje z odpadno embalažo, lahko embalažo oddajo naprej predelovalcem. "S tem smo spekter družb, ki morajo sanirati problem, odprli, dodali smo tudi, da strošek te sanacije krije država iz proračuna," je doda Leben. V uredbi so določeni tudi pogoji, pod katerimi bo država prevzela začasno kritje stroškov, ukrep naj bi državni proračun obremenil za okoli 3,5 milijona evrov. Na okoljskem ministrstvu pripravljajo še interventni zakon, katerega predlog je do petka v javni obravnavi. Spomnimo, predlog interventnega ukrepa je dvignil precej prahu zaradi nezadovoljstva družb za ravnanje z odpadno embalažo.
Leben se je dotaknil tudi problema odpadnih sveč in pojasnil, da bo tudi ta del interventnega zakona, čeprav so se predstavniki industrije tudi sami že lotili ukrepov. Problem je po njegovih besedah nastal zaradi požara v obratu za predelavo sveč v Ljutomeru, kjer so tudi zbrali največji delež sveč. Od 1. septembra prihodnje leto po ministrovih besedah v smetnjake ne bomo več metali elektronskih in navadnih sveč, ampak bo smetnjak pregrajen. S tem bomo že na začetku opravili prvo reciklažo, je dodal Leben in še ocenil, da v Sloveniji problema s svečami do prihodnjega poletja ne bo več. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta