Rezali bi socialo, plače in pokojnine. Povsem napačen odziv, pravi nekdanji minister

Ministra Bertoncelj in Klampferjeva v četrtek ministrski zbor presenetila z ukrepi, ki niso bili povsem usklajeni, zato odločanja o tem potem ni bilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Socialne partnerje in koalicijske stranke skrbi, da bi interventno varčevanje povzročilo manj trošenja. 
Robert Balen

V četrtek pred redno sejo vlade sta minister za finance Andrej Bertoncelj (LMŠ) ter ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer (SMC) na običajno dopoldansko koalicijsko usklajevanje prinesla predlog ukrepov, s katerimi bi zarezali v državni proračun.
Po naših informacijah zadeva predhodno ni bila usklajevana ne z drugimi resorji ne v koaliciji, zato je sprožila veliko negodovanja. Na koncu predlog interventnih ukrepov ni šel v odločanje na seji vlade. Zadržke imajo v zunajvladni partnerici Levici in v SD, SAB in Desusu, zato ga ministrski zbor tudi ne bi podprl. Bertoncelj je na tiskovni konferenci, na kateri je nato predstavljal proračuna za 2020 in 2021, dejal, da sta ta "razvojno in socialno naravnana", a je iz dela koalicije slišati ocene, da je ta izjava v posmeh temu varčevanju, kot si ga predstavljata resorja za finance in delo, sploh ob dejstvu, da se istočasno povečujejo izdatki za varnost in obrambo. Predlog zakona, ki naj bi bil sprejet po nujnem postopku, predvideva varčevalne ukrepe v prihodnjih dveh letih tako pri stroških dela v javnem sektorju kot pri sociali in pokojninah.

Izredne uskladitve pokojnin le ob gospodarski rasti
Pri zaposlenih v javnem sektorju so predvidene spremembe pri višini nadomestila, ki pripada funkcionarjem za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, predvidene so še spremembe pri izplačevanju jubilejnih nagrad v javnem sektorju, omejitve pri plačevanju redne delovne uspešnosti za javne uslužbence in funkcionarje ter omejitve pri sklepanju dogovorov o povečanem obsegu dela z javnimi uslužbenci. Pri javnem sektorju gre torej za realizacijo dogovorov s sindikati javnega sektorja tudi na podlagi stavkovnih sporazumov.


Klampferjeva: Odpravljali bomo anomalije

"Poudarjam, da gre zgolj za osnutek predloga, ki se bo še koalicijsko usklajeval v prihodnjih dneh. Ministrstvo za finance nam je naložilo, da znižamo določene proračunske postavke, in reze smo predlagali tam, kjer prihaja do največ anomalij, kar zadeva socialne transferje," je danes za Večer pojasnila ministrica Ksenija Klampfer. Predlagajo znižanje cenzusa za pridobitev varstvenega dodatka, ker se je razmerje med višino denarne socialne pomoči (402 evra), varstvenega dodatka (591 evrov) in minimalno pokojnino za 40 let dela (530 evrov) povsem porušilo ob lanskem dvigu minimalnega dohodka. "Zgornja meja za varstveni dodatek bi morala biti nižja od 530 evrov, torej najnižje določene pokojnine za 40 let dela," je povedala. Zagotovila je tudi, da se nič ne spreminja pri izplačilu letnega dodatka. Upokojenci ga bodo prihodnje leto dobili tako kot letos, v petih različnih zneskih, zanj je v proračunu namenjenih 145 milijonov evrov, torej okoli 6 milijonov več kot letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta