Roman Jakič dobil svetovalno pogodbo na ministrstvu Angelike Mlinar

M.R.
31.01.2020 17:36

Nekdanji obrambni minister bo ministrici za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Angeliki Mlinar, sicer strankarski kolegici, svetoval pri projektu Agenda 2030. Za to pa bo lahko prejel več kot 24.000 evrov letno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Jakič
Robert Balen

Roman Jakič, ki je bil minister za obrambo v vladi Alenke Bratušek, sicer pa viden član stranke SAB, je pri ministrici Angeliki Mlinar, ta je bila na položaj imenovana prav iz kvote ministrov stranke SAB, dobil lepo svetovalno pogodbo, poroča revija Reporter. 
Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko, ki jo od decembra vodi koroška Slovenka, je z Jakičem sklenila pogodbo za svetovanje v višini 24.397,56 evra, poroča Reporter, ki navaja odgovor omenjene službe. 
Jakič je sicer nekdanji direktor Zavoda Tivoli in na sodišču teče postopek tudi proti njemu. Prvi narok naj bi opravili marca, Jakič pa je obtožen zaradi domnevnih nepravilnosti pri pridobitvi posojila za gradnjo športnih objektov v Stožicah.
Več let je bil vidni član stranke LDS, med leti 2002 in 2004 je bil evropski poslanec, bil pa je tudi generalni sekretar LDS, predsednik atletske zveze Slovenije, ljubljanski mestni svetnik, leta 2007 je prestopil v novo stranko Zares. 
Štiri leta pozneje (2011) je kandidiral za poslanca na listi Pozitivne Slovenije, ki jo je takrat vodil ljubljanski župan Zoran Janković, ta je prav tako obtožen v zadevi Stožice. Pozneje je Jakič prestopil v Zavezništvo Alenke Bratušek (danes SAB) in leta 2014 na listi te stranke spet kandidiral za mesto poslanca, a ni bil izvoljen. Na volitvah štiri leta pozneje ni več kandidiral. Trenutno pa je predsednik sveta te stranke.

Jakič odgovarja

Na pisanje Reporterja se je danes na Twitterju oglasil tudi sam Jakič, ki je pojasnil, da ga je ministrica Mlinarjeva povabila "k sodelovanju v svoj kabinet kot svetovalca za dosje Agenda 2030, ki zahteva specifična znanja". Predvsem naj bi šlo za dobro poznavanje delovanja mednarodni institucij, ob poznavanju vsebin in pristojnosti ključni državni institucij, lokalnih skupnost in civilne iniciative. 
Potrdil je omenjeni znesek, pri čemer je dopisal, da gre za maksimalno 2.033,13 evra na mesec. Dodal je, da zoper njega že sedem let teče sodni postopek v zadevi Stožice. In zavoljo tega se od leta 2014 ni več potegoval za nobeno javno funkcijo. Ni kandidiral za poslanca, svetnika v ljubljanski občini, prav tako ni vstopil v vlado Marjana Šarca kot minister. "Saj stojim za svojo izjavo iz l. 2013, da ni primerno, da javni funkcionar hodi na sodišče kot obdolženec," razlaga Jakič. 
Pri tem pa dodaja, da se je po tehtnem premisleku odločil sprejeti povabilo Mlinarjeve, saj meni, da z minimalno obliko sodelovanja kot svetovalec lahko pomaga pri oblikovanju razvojnih politik Slovenije. Pri tem je dopisal, dokler sodišče ne prične s sodbo in jo tudi konča.
{twitter}https://twitter.com/RomanJakic/status/1223267986590568448{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/RomanJakic/status/1223267990491320320{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/RomanJakic/status/1223267993691488256{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta