S katamaranom krepili partnerstvo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
14.02.2020 19:43

Redka situacija, a zato še toliko bolj zanimiva: v Koper je priplula ameriška vojaška transportna velikanka Carson City

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški vojaški katamaran je obiskal Koper.
Zdravko Primožič

Vselej pritegnejo poglede ladje takšnega tipa, kot je vojaški katamaran Carson City. A redki so trenutki, ko v koprsko pristanišče zaide prek sto metrov dolga in 30 metrov široka transportna velikanka, ki je to zgolj takrat, ko ni postavljena ob bok drugim, še večjim plovilom vojaškega pomorstva pod poveljstvom ZDA. Minuli teden se je 32-članska posadka civilnih mornarjev zlasti z namero krepitve partnerstev ustavila na rutinskem obisku v Sloveniji. Kapitan Matt Harper je povedal, da obisk poudarja skupno zavezanost k spodbujanju varnosti in stabilnosti v regiji, preverijo pa še, ali tukajšnje razmere dopuščajo varno plovbo do pristanišča. "ZDA in Slovenija sta partnerici v Natu od leta 2004, zato smo do države zelo zaupljivi. Tukajšnje razmere niti ne zahtevajo dodatnega varovanja," je razložil Harper.
Že navzven nakazan robusten videz se nadaljuje tudi v notranjosti. Kapitan razlaga, da je "vsak sistem na ladji narejen z namenom zmanjšati težo do minimuma". Zlasti zato, da čim lažje opravijo osrednjo nalogo, to je hiter prevoz vojaškega tovora, potapljačev, sodelujejo pa še v številnih drugih transportnih misijah. "Ladjo si lahko predstavljate kot hiter trajekt. Po čete in vso njihovo opremo se lahko odpravimo v katerihkoli okoliščinah in jih prepeljemo od točke A do točke B. To storimo zelo hitro in to je ključno," razlaga Harper, ki prisotne popelje po površini skorajda celotnega krova. Od pralnice, prostorov za shranjevanje orožja in hrane do spalnic s stotimi posteljami. Ladja sprejme do tristo ljudi, taka premore prav tolikšno število sedežev.
Del posadke je od lanskega septembra tudi Michaelle Charlotin, zadolžena za računalniško opremo. Pripoveduje, da jo fascinira, kako so vsi slovenski obiskovalci začudeni nad velikostjo plovila. Ta dan so si ladjo pobliže ogledali študenti fakultete za pomorstvo in promet. Patrik Škrlj, Anja Ročnik in Matic Podjed so bili presenečeni nad porabo goriva, ki da je osem tisoč galon na uro. "Ni kot običajna ladja, ampak je sestavljena iz dveh trupov. Kot bi bili ladji dve, vmes pa ploščad, ki ju povezuje," razlagajo o Carson Cityju, ki zanimanje vzbuja tudi zaradi nenavadne zunanjosti, ki razkriva golo aluminijasto površino. Zavoljo sivega videza bi se tistega dne skorajda zlila z meglo v ozadju. "Brez barve naj bi bila tudi zaradi radarjev, da ni tako opazna, ne izstopa," ugotavljajo študenti.
Carson City, ki pluje s povprečno hitrostjo 35 vozlov na uro, na krovu omogoča tudi pristajanje helikopterja. Harper o odmevnejših misijah ladje ni želel govoriti. Naslednjo postojanko v vrsti rutinskih obiskov pristanišč - Grčijo - so morali preložiti za nekaj dni in zaradi slabega vremena podaljšati postanek v Sloveniji. "Če bi bila na vidiku operacija, pa bi tvegali in se na pot podali kljub slabemu vremenu," pove Harper, ko je jasno, da vojaški katamaran ob siceršnjih 125 mornarskih pomožnih civilnih ladjah v vojaškem pomorskem poveljstvu ZDA velja za vsestranskega in lahko kljubuje tudi najbolj neugodnim razmeram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta