Sadjarji so na nogah: V 20 dneh morajo plačati prispevek za promocijo

Darja Kocbek Darja Kocbek
31.01.2019 19:39

Sadjarje so razburile odločbe, da morajo v 20 dneh za promocijo sadja plačati prispevek v skupnem znesku 77 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Božidar Ferlinc: "V odločbi nikjer ni pojasnjeno, za kakšno promocijo moram plačati, kakšno promocijo bodo delali, samo zakonski paragrafi so našteti."
Sašo Bizjak

Kmetje, ki pridelujejo sadje, so v zadnjih dneh prejeli odločbe, da morajo plačati obvezni prispevek za promocijo za leto 2018. Na ministrstvu za kmetijstvo so nam pojasnili, da jim je agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja odposlala 1403 odločbe - od tega 1360 odločb fizičnim osebam (kmetijam) in 43 podjetjem. Zavezanci morajo za leto 2018 za 3864 hektarjev sadovnjakov skupaj plačati 77. 274 evrov prispevka za promocijo. "Zavezanci za plačilo prispevka so nosilci kmetijskih gospodarstev, ki se ukvarjajo s primarno kmetijsko proizvodnjo sadja in so vpisani v register kmetijskih gospodarstev," razlagajo na ministrstvu.
Poleg tega, da kmetje niso bili obveščeni, da bodo od letos ta prispevek morali plačati, preden so prejeli odločbe, jih je zmotilo še, da morajo prispevek plačati v 20 dneh tudi, če se pritožijo, saj pritožba ne zadrži izvršbe. Dodatno jih je razburila informacija, da bodo tisti, ki se bodo odločili za pritožbo, morali plačati 18 evrov za upravno takso.
Na ministrstvu za kmetijstvo so nam pojasnili, da je treba prispevek za promocijo plačati v 20 dneh na podlagi zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Zagotovili so nam tudi, da za vse lastnike intenzivnih sadovnjakov glede plačila prispevka za promocijo veljajo enaka pravila.

"Nihče mi ni nič pojasnil"

Odločbe so dobili vsi nosilci kmetijskih gospodarstev, ki imajo v uporabi najmanj 0,5 hektarja intenzivnih sadovnjakov. Za sadovnjake v velikosti od 5 do 10 hektarjev je agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja izdala 96 odločb, na podlagi katerih morajo plačati od 100 do 200 evrov. Zavezancem, ki imajo med 10 in 50 hektarji intenzivnih sadovnjakov, so poslali 36 odločb, plačati pa morajo od 200 do 1000 evrov. Zavezanci, ki imajo več kot 50 hektarjev sadovnjakov, morajo za promocijo plačati več kot 1000 evrov, tem je agencija poslala šest odločb, so nam pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo: "Denar bo porabljen namensko"

Višino prispevka 20 evrov na hektar intenzivnih sadovnjakov je sektor sadja določil sam. V zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov je določen prispevek 94 evrov za hektar. Na ministrstvu zagotavljajo, da bo ves denar, ki ga bodo pobrali od prispevka za promocijo, prenesli na namensko proračunsko postavko. K temu znesku bo država dodala še svoj del, najmanj 40 odstotkov sredstev, ki so predvidena za celoten program promocije. "Namenska sredstva, zbrana od nosilcev kmetijskih gospodarstev, bodo v celoti namenjena za promocijo sheme kakovosti Izbrana kakovost v obdobju 2020-22," obljubljajo na ministrstvu za kmetijstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta