Šarec: Vse napore moramo usmeriti v izgradnjo drugega bloka Neka, šesti blok je žalostna slovenska zgodba

STA, A.L.
22.08.2019 14:41

"Ko ne bomo imeli za vsako stvar referenduma zaradi vsakega, ki ima pet minut časa, se bodo stvari lahko premikale v pravo smer," je povedal šarec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Šarec se je sestal s predsednikom uprave Neka Stanetom Rožmanom in generalnim direktorjem Gen energije Martinom Novšakom, ki sta bila z obiskom zadovoljna.
Nebojša Tejič/STA

Premier Marjan Šarec je danes obiskal Nuklearno elektrarno Krško (Nek), kjer se je zavzel za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne. "Vse napore moramo vložiti v to in pristopiti k izgradnji drugega bloka, saj bomo v prihodnje potrebovali vse več električne energije, še posebej, če želimo biti razvojno uspešna država," je dejal.
"V luči sprememb, ki se dogajajo na energetskem področju in razmisleku o prihodnjih virih energije se bo treba kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Z vodstvom elektrarne smo ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država, saj nam Nek proizvede znaten del električne energije, njen manko pa bi hitro občutili," je dejal Marjan Šarec.
Obstoječi blok Neka naj bi deloval do leta 2043, približno takrat pa bo po načrtih ugasnila tudi Termoelektrarna Šoštanj, zato premier meni, da potrebujemo resno energetsko politiko, s katero bomo določili, kaj hočemo. "Če ne bomo želeli vetrnih in če ne bomo želeli termoelektrarn in drugih virov energije, bomo kmalu ugotovili, da jo nimamo od kje dobiti," je orisal Šarec, ki meni, da mora država več napora usmeriti k doseganju energetske neodvisnosti.

Veliko priložnosti za graditev svetle nizkoogljične prihodnosti

Ob tem je poudaril, da se je stopnja samodejnih ustavitev Neka od leta 1983 do danes zmanjšala na praktično nič, elektrarna pa je uspešna pri svojem delu. "Od začetka delovanja pa do danes je dobavo energije povečala za skoraj deset vodnih elektrarn," je dodal.

Nebojša Tejič/STA

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je žalostna slovenska zgodba

Odločitev o morebitni gradnji drugega bloka bi morali sprejeti čim prej, saj bo od same odločitve do dejanske izgradnje potrebnih vsaj deset let, zato v Gen energiji že dalj časa pripravljajo na to; opravili so številne študije, s katerimi dokazujejo, da gre za primerno lokacijo in tehnologijo, potrebujejo pa še dovoljenja in umestitev projekta v prostor. "Pa razpisi, gradbena dovoljenja, obratovanje in nato tudi razgradnja," je dejal Novšak. Zato si želi, da bo država v nacionalni energetski in podnebni načrt jasno zapisala, da bo tudi v prihodnje imela jedrsko energijo.

Nebojša Tejič/STA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta