SD pred Logarjevim srečanjem v Trstu za vzpostavitev mednarodne konference za Jadran

STA, A.L.
18.12.2020 13:38
V stranki SD so danes zunanjega ministra Anžeta Logarja pozvali, naj se na sobotnem srečanju s kolegoma iz Italije Luigijem Di Maiom in Hrvaške Gordanom Grlićem Radmanom o razglasitvi izključno gospodarskih con v Jadranskem morju zavzame za vzpostavitev mednarodne konference za Jadran. Po navedbah SD je namen njihove pobude sodelovanje držav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednica SD Tanja Fajon je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da "želimo Jadran vsi ohranjati in razvijati kot enega svetovnih biserov". Zato v SD pred sobotnim srečanjem z italijanskim in hrvaškim kolegom ministra Logarja pozivajo, naj se zavzame za vzpostavitev mednarodne konference za Jadran.

Kot je še poudarila Fajonova, je sobotno srečanje priložnost, da se oblikovanje te mednarodne konference vključi tudi v tristransko izjavo, ki jo bodo ministri predvidoma podpisali. Z mednarodno konferenco bi po njenih besedah vzpostavili močno mednarodno sodelovanje s skupno skrbjo za Jadransko morje. "Jadran mora biti del povezovanja, in ne delitev," je izpostavila predsednica SD.

Pobudo so utemeljili z načelom sodelovanja držav pri reševanju vprašanj, povezanih z morjem, na katerem temelji konvencija Združenih narodov o mednarodnem pomorskem pravu, je pojasnila podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan. Ta konvencija državam, ki mejijo na zaprto ali polzaprto morje, kakršno je tudi jadransko, nalaga, da sodelujejo pri uresničevanju svojih pravic in obveznosti, je povedala strokovnjakinja za mednarodno pravo.

Na obveznosti iz konvencije ZN je opozoril tudi strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo Patrick Vlačič. Dejal je, da je njihova pobuda namenjena temu, da konvencije ne bi brali selektivno. Izpostavil je, da Jadransko morje nima meja.

Podobno je menil poslanec SD Matjaž Nemec, ki je dejal, da je njihova poslanska skupina danes pri predsedniku DZ že vložila pisno poslansko pobudo, da bi to obliko mednarodnega sodelovanja formalizirali že pred slovenskim predsedovanjem Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Kot je poudarilo več sodelujočih na današnji novinarski konferenci, pričakujejo konstruktivno sodelovanje drugih slovenskih političnih strank.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta