SDS s predlogom za znižanje DDV tudi v tretje neuspešna

Uroš Esih Uroš Esih
25.10.2018 19:14

V manj kot letu dni je največja opozicijska stranka že tretjič poskusila s predlogom spremembe zakona o davku na dodano vrednost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji opozicijski stranki znova ni uspelo s predlogom o znižanju DDV na predkrizno raven.
Anže Malovrh/STA

Prvi predlog SDS o spremembi zakona o davku na dodano vrednost (DDV) je državni zbor zavrnil decembra lani, drugega februarja letos, tretjega danes. Poslanci so namreč na izredni seji razpravljali o predlogu SDS za vrnitev stopenj DDV na raven izpred krize. "Cilj predlaganega zakona je torej znižanje stopenj davka na dodano vrednost na predkrizno raven, znižanje splošne stopnje s sedanjih 22 odstotkov na 20 odstotkov, s čimer bi razbremenili državljane, predvsem tiste, ki imajo najnižje prihodke, hkrati pa bi s tem spodbudili tudi potrošnjo, kar bi ugodno vplivalo na gospodarsko rast ter konkurenčnost in s tem v končni fazi tudi na prihodke v državni proračun," je v imenu SDS pojasnjeval poslanec Marko Pogačnik.

Nižji DDV - 580 milijonov evrov manj v proračunu

Poleg tega so v SDS še predlagali, da v Sloveniji, kar naj bi bil primer v številnih državah EU, uvedejo dodatno znižano stopnjo DDV. Prvo v višini 8,5 odstotka, drugo pa v višini pet odstotkov, v katero bi bili vključeni trgovski artikli, kot so otroška oblačila in obutev, gasilska oprema, osnovni življenjski proizvodi, denimo kruh, sir, jajca, sadje in zelenjava. V SDS so prepričani, da bi navedene spremembe koristile tako gospodarstvu kot državljanom. Znižanje DDV bi proračun po njihovo prenesel, saj se v letu 2018 pričakuje za približno 1,4 milijarde evrov več prihodkov v državni proračun, kot jih je bilo v letu 2014.

​SDS so podprli le v desni opoziciji

"V tem trenutku ima več kot polovica držav članic višjo splošno stopnjo od predlagane in samo pet držav uvedeno znižano drugo stopnjo," je izpostavil Igor Peček iz LMŠ. Madžarska ima, za ilustracijo, 27-odstotni DDV. "Naša davčna stopnja ni višja od tiste v sosednjih državah. Če bi bila, bi to morda zmanjšalo potrošnjo v Sloveniji, ker bi del potrošnikov raje nakupoval čez mejo, in takrat bi lahko razmišljali o spremembi, a to se ne dogaja," je povedal Franc Kramar (SAB). "Kdor podpira politiko nizkih davkov, ogroža sedanjost in prihodnost, svojo in svojih otrok," je dodal Robert Polnar (Desus).
Desna opozicija je bila drugačnega mnenja. Iva Dimic iz Nove Slovenije je ugotovila, da politika visokih davkov izkazuje veliko nezaupanje do sposobnosti državljanov za upravljanje denarja, ki ga sami zaslužijo. Zmago Jelinčič (SNS) pa je povedal, da je že skrajni čas za znižanje DDV: "Vlada se ne zaveda, da nižji DDV prinaša večje nakupe, večji nakupi pa prinašajo več denarja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta