Šefica NPU pod drobnogledom zaradi preiskav pri Roku Snežiču

Elizabeta Planinšič
16.04.2021 17:21
Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu po neuradnih informacijah preiskuje Snežičevo znanko Petro Grah Lazar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je zanikala, da bi bila z Rokom Snežičem v kontaktu. 
Robert Balen

O sumih, da je Mariborčan Rok Sežič vedel za hišne preiskave, ki so jih preiskovalci NPU izpeljali marca letos, v okviru mednarodne preiskave, smo v Večeru že poročali. NPU je tedaj opravil hišne preiskave zaradi suma izdajanja fiktivnih računov nekaterih podjetij za opravljene storitve, s čimer naj bi bili osumljeni prišli do sedmih milijonov evrov, osrednji lik pa naj bi bil Snežič, ki pa je bil na dan preiskav nedosegljiv. Zdaj pa zaradi suma pomoči storilcu kaznivega dejanja posebni oddelek za preiskovanje in pregon oseb s posebnimi pooblastili, ki deluje znotraj specializiranega tožilstva, preiskuje vedejevko na čelu NPU Petro Grah Lazar. O tem so prvi poročali na portalu 24ur.com.

Šefica NPU in Snežič se namreč poznata. Grah Lazarjeva je po preiskavah NPU dejala, da z Rokom Snežičem ni v stiku, z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja. Da sta zgolj znanca iz mladosti, saj sta približno enake starosti in oba prihajata iz Maribora. Da se je prav zaradi medijskih očitkov glede poznanstva s Snežičem sama predhodno izločila prav iz razlogov, da ji nihče ne bo mogel očitati vpliva na predkazenski postopek, uhajanja informacij ali drugih neutemeljenih očitkov, ki se pojavljajo v javnosti. O izločitvi je bilo seznanjeno tudi specializirano državno tožilstvo. Da se je z delom vsebine, ki jo je predstavila kasneje, na izjavi za javnost, seznanila tistega dne, s podrobnostmi preiskave pa ni bila seznanjena in nikoli ni želela biti, je še pojasnila.

Na policiji pa so na namige o tem, da so odtekale informacije, po preiskavah dejali, da policija sicer vedno začne notranjevarnostni postopek na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja. V notranjevarnostnem postopku ugotavlja dejstva in okoliščine odklonskih pojavov in ravnanj. "Če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. Tudi v tem primeru bo enako ravnala."

Specializirano državno tožilstvo, ki je usmerjalo preiskavo v zadevi, v kateri so bile marca preiskave, pa se je po preiskavah odzvalo s sporočilom, da sta dva izmed osumljenih navajala, da ju na dan hišnih preiskav ni bilo v Sloveniji. "V kolikor bodo podane še druge sumljive okoliščine, da je prišlo do odtekanja informacij, bo tožilstvo v sodelovanju s policijo sume preiskalo, saj je nedopustno, da bi takšne informacije v tej fazi odtekale v javnost. Z odtekanjem informacij je namreč ogrožena učinkovita izvedba hišnih preiskav," so dan po preiskavah zapisali na tožilstvu. Zdaj očitno posebni oddelek te sume preiskuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta